Mobiele menu

Zorg

Het Formulier Mantelzorg is ontwikkeld en het werken ermee is getest bij verpleegkundigen. Dit laatste maakte duidelijk dat veel verpleegkundigen zich nog onvoldoende bewust zijn van het betrekken van het brede sociale netwerk van de palliatieve patiënt bij de mantelzorg. Verpleegkundigen concentreren zich op de centrale mantelzorgers en veel minder op de mogelijkheden van ondersteuning door de overige leden van het netwerk, de tweede ring.
Aanvankelijk was er weerstand om met een formulier te werken, aangezien dit als (weer) een administratieve handeling werd ervaren. Eenmaal werkend met het Formulier bleken veel verpleegkundigen verrast over de hoeveelheid extra inzicht die het Formulier geeft in de overbelasting van de mantelzorgers en in de mogelijkheden die het bredere sociale netwerk van zowel de patiënt als de mantelzorgers kan bieden.

Onderwijs

Om het werken met het Formulier Mantelzorg te vergemakkelijken hebben de onderzoekers de Handleiding voor het invullen van het Formulier Mantelzorg in het (zorg)leefplan geschreven. Deze geeft uitleg over de achtergrond van het formulier en ondersteund de gebruiker stap voor stap bij het invullen van het formulier en het analyseren en interpreteren van de ingevulde gegevens.Ter ondersteuning van het gebruik van het Formulier Mantelzorg hebben de onderzoekers samen met mantelzorgers en zorgprofessionals de instructiefilm "Werken met het Formulier Mantelzorgondersteuning" en de brochure "Formulier Mantelzorgondersteuning winst voor alle partijen" gemaakt.
Ter ondersteuning van de verdere verspreiding van het gebruik van het Formulier Mantelzorg is de "Lesmodule Mantelzorg in de palliatieve fase. Train-de-trainers" ontwikkeld.

Implementatie

Om het belang van het sociale netwerk (familie, vrienden, buren en vrijwilligers) te benadrukken is de brochure "Mantelzorg in de palliatieve fase" geschreven.
Alle ontwikkelde formulieren, brochures en ander ondersteunend materiaal is toegankelijk via:

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
11510023
Looptijd: 100 %
Looptijd: 100 %
2011
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Verantwoordelijke organisatie:
Vilans