Evaluation and optimization of a safety checklist covering critical safety risks in surgical patients.
Checklijsten worden gebruikt om de veiligheid van patiënten die een operatie ondergaan te vergroten. Er bestaan veel verschillende vormen en varianten. De bekendste zijn:
- de time-out procedure (WHO)
- de in Nederland ontwikkelde SURPASS
Met SURPASS werden de helft van het aantal doden en een derde van de complicaties rondom operaties voorkomen. Van andere checklijsten is onduidelijk hoe effectief zij zijn.
Doel
Met de CHECK-studie wordt onderzocht wat een checklijst effectief maakt. Zijn het vooral de specifieke items als geheugensteun die belangrijk zijn of zijn cultuurverandering en organisatie van het operatief proces voornamelijk verantwoordelijk voor het effect? Daarnaast is het waardevol om te weten of een checklijst op de lange termijn effectief blijft. Worden door het gebruik ook kosten bespaard? Met het antwoord op deze vragen kunnen gebruikte lijsten verbeterd worden en wordt duidelijk waar een goede checklijst aan moet voldoen.
Verslagen
Eindverslag
Er werd geen reductie van het aantal complicaties maar wel van de ernst van de complicaties gevonden bij het gebruik van de verschillende soorten operatieve checklijsten in de deelnemende Nederlandse ziekenhuizen. Registratie van complicaties is waarschijnlijk beter dan aantal jaren geleden en dat kan de cijfers in de tijd vertekenen. Succes van implementatie van en compilatie aan checklijstgebruik wordt niet actief gemeten in ziekenhuizen, terwijl compilatie zo belangrijk is om het maximale effect te behalen. Deze factoren hebben waarschijnlijk een veel grotere invloed op de effectiviteit van een checklijst dan de specifieke items waaruit de checklijst bestaat.
Bij volledige invoering van de SURPASS checklijst op landelijke schaal bedraagt de kostenreductie 377 euro gemiddeld per patiënt en jaarlijks 446 miljoen euro.
Als we het maximaal te bereiken effect van operatieve checklijsten, zoals is aangetoond in onderzoek setting, willen terug zien in de dagelijkse praktijk is het van essentieel belang dat de compliantie aanzienlijk wordt verbeterd. Monitoring en feedback van periodieke metingen van de compliantie kunnen hieraan bijdragen, als ook rapportage van de compliantie in de vorm van een landelijke kwaliteitsindicator.