Mobiele menu

Implementatieondersteuning voor de Medimate zelftest voor bipolaire patiënten die lithium gebruiken

Projectomschrijving

In Nederland zijn circa 30.000 patiënten gediagnosticeerd met bipolaire stoornis die lithium als medicijn gebruiken. Vanwege de toxiciteit van lithium moeten de bloedspiegels van lithium, creatinine en de nierfunctie regelmatig worden gecontroleerd. Met een Point of Care test kan deze controle op de polikliniek van de psychiater plaatsvinden of thuis bij de patiënt.
De Medimate is een nieuwe diagnostische zelftest die verschillende parameters in bloed of urine kan meten. Specifiek voor patiënten met een bipolaire stoornis is de Medimate ontwikkeld om het lithium-, het creatininegehalte en de nierfunctie te meten uit één druppel vingerprikbloed. Door makkelijker en sneller het medicijn gehalte te controleren neemt de veiligheid van de patient toe en de onzekerheid over lithium af.
Vanaf 2020 is het systeem beschikbaar gekomen op de markt. In dit project wordt de marktimplementatie in samenwerking met een coach verder uitgewerkt om te komen tot implementatie bij GGZ instellingen.

Verslagen


Eindverslag

In Nederland zijn circa 30.000 patiënten gediagnosticeerd met bipolaire stoornis die lithium als medicijn gebruiken. Vanwege deze toxiciteit moeten de bloedspiegels van lithium, creatinine en de nierfunctie regelmatig worden gecontroleerd. Te lang doorlopen met een te hoge concentratie kan uiteindelijk leiden tot neurologische schade, coma en het overlijden van de patiënt. Met een Point of Care test kan deze controle binnen enkele minuten op de polikliniek van de psychiater plaatsvinden of thuis bij de patiënt.
De Medimate is een nieuwe diagnostische zelftest die verschillende parameters in bloed kan meten. Specifiek voor patiënten met een bipolaire stoornis is de Medimate ontwikkeld om het lithium-, het creatininegehalte en de nierfunctie te meten uit één druppel vingerprikbloed.
Vanaf 2020 is het systeem beschikbaar gekomen voor de markt. In dit project zijn de marktstrategie en implementatie activiteiten begeleid door een marketing coach.

Samenvatting van de aanvraag

In Nederland zijn circa 30.000 patiënten gediagnosticeerd met bipolaire stoornis die lithium als medicijn gebruiken. Vanwege deze toxiciteit moeten de bloedspiegels van lithium, creatinine en de nierfunctie regelmatig worden gecontroleerd. Te lang doorlopen met een vergiftiging kan leiden tot neurologische schade, coma of het uiteindelijk overlijden van de patiënt. Met een Point of Care test kan deze controle op de polikliniek van de psychiater plaatsvinden of thuis bij de patiënt. De Medimate is een nieuwe diagnostische zelftest die verschillende parameters in bloed kan meten. Specifiek voor patiënten met een bipolaire stoornis is de Medimate ontwikkeld om het lithium-, het creatininegehalte en de nierfunctie te meten uit één druppel vingerprikbloed. Vanaf 2020 is het systeem beschikbaar gekomen voor de markt. In dit project worden de marktstrategie en implementatie in samenwerking met een coach uitgewerkt om te komen tot verdere implementatie bij GGZ instellingen in Nederland.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002829
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. S.S. Staal
Verantwoordelijke organisatie:
FISIC BV