Reablement-Academie Rivierenland
De gezamenlijk ambitie vanuit het IZA-Regioplan Rivierenland is “van zorgvraag naar leefvraag” waarbij zingeving, gezondheid, eigen regie en preventie centraal staan. De ontwikkeling van de Reablement-Academie sluit hierop aan. De Reablement-Academie biedt begeleiding en educatie aan ouderen/mantelzorgers zodat zij regie (her)vinden over gezondheid, zelfstandigheid behouden en vaardigheden herwinnen. De Reablement-Academie bevordert bewustwording, kennis en vaardigheden bij professionals uit zorg en welzijn om reablement toe te passen en daarmee ondersteunings- en/of zorgvragen te verminderen of voorkomen.
Doel
De Reablement-Academie streeft naar zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie bij ouderen, met nadruk op vroegtijdige activatie en samen beslissen. De focus ligt op functiebehoud en herstel, met blijvend contact met de naaste omgeving en bekende zorgverleners. Dit leidt tot minder behoefte aan langdurige formele zorg en een afname van zorgvragen. De hoofdvraag is gericht op het effect van de implementatie van de Reablement-Academie als werkwijze en ervaringen van betrokkenen, zodat ze dit kunnen doorontwikkelen en opschalen.
Aanpak / werkwijze
De aanpak van de Reablement-Academie is gebaseerd op verschillende bestaande reablement interventies. De aanpak betreft een pilot voor 20-30 ouderen uit Culemborg/Tiel. Onderdelen zijn: startgesprek, training, leefplan met aandacht voor alle levensdomeinen (positieve gezondheid). 8 weken begeleiding, nazorg. Professionals (POH-Ouderen, Welzijnswerkers, Wijkverpleegkundigen) worden getraind in Reablement-aanpak en de werkwijze te implementeren. Het betreft een multidisciplinaire aanpak waar ‘reablement’ in de gehele keten centraal staat. Belangrijke uitgangspunten zijn; zorgen dat in plaats van zorgen voor de inwoner, de situatie van de inwoner is leidend, de ondersteuning is holistisch en er is een integratie van de verschillende soorten zorg en ondersteuning.
Samenwerkingspartners
Rivierenland Samen Beter (RSB) is de regionale domeinoverstijgende samenwerking voor het IZA-Regioplan. Een van de prioritaire opgaven uit het regioplan is ‘Vitaal Oud’. Binnen Rivierenland richt de coalitie ‘Samen …Oud in Rivierenland’ zich op de doelgroep (kwetsbare) thuiswonende ouderen, vanuit deze coalitie wordt het project aangestuurd. Samenwerking tussen de zorgsector en het sociaal domein is cruciaal voor effectief reablement. De holistische benadering omvat medische én sociale aspecten van herstel en functiebehoud. Deelnemende partijen komen uit Welzijnswerk, VVT (thuiszorg), Ziekenhuiszorg, Huisartsenzorg, Paramedici, Gemeente en Seniorencollectief Culemborg, ondersteund door de regionale ROS.
(Verwachte) resultaten
Reablement heeft een positieve impact door het bevorderen van zelfredzaamheid en welzijn bij ouderen. Verwachte opbrengsten zijn:
- Het oprichten van de Reablement-Academie in Rivierenland
o Trainingen voor mantelzorgers en peer to peer ondersteuning
o Trainingen voor (zorg)professionals - Bewustwording van noodzaak en gedachtengoed van reablement en wat nodig is voor realisatie hiervan
- Werkwijze (startgesprek, leefplan, begeleiding) voor ondersteuning van ouderen
- Vergroten van zelfstandigheid door verbeterde functionele capaciteiten, zoals mobiliteit en zelfzorgvaardigheden.
- Bevorderen van de eigen regie door versterking van het formele en informele netwerk.
- Betere ervaren kwaliteit van leven
- Verminderen van zorg(vragen)