Mobiele menu

Verbetert transdermale i.p.v. orale oestradiolbehandeing het effect van groeihormoonbehandeling?

Does transdermal rather than oral estradiol treatment improve efficacy of growth hormone treatment?

Het aangeboren Turner syndroom (TS) komt voor bij 1 op de 2500 meisjes en leidt tot kleine lengte (gemiddeld 147 cm) en falen van de eierstokken (90%). Veel vrouwen met TS zijn ontevreden over hun lengte. Dit wordt geassocieerd met een lagere sociaaleconomische status en een lagere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, met name van de fysieke gezondheid. 
Groeihormoonbehandeling (GH) heeft tot doel om deze vrouwen 5 tot 11 cm langer te laten worden, maar de helft van de behandelde meisjes houdt een kleine lengte. Daarnaast is behandeling met het vrouwelijk hormoon estradiol vrijwel altijd nodig om de puberteit te starten. Het is onduidelijk of dit beter via tabletten of pleisters toegediend kan worden. De toedieningswijze zou de effectiviteit van GH kunnen beïnvloeden. Uit korte termijn studies bleek namelijk dat estradiol-pleisters leidden tot een hogere concentratie van een belangrijke groeifactor en langzamere sluiting van de groeischijven, wat suggereert dat transdermale toediening van estradiol de werking van GH kan versterken.

Studie en verwachte resultaten

Deze studie zal daarom retrospectief onderzoeken of meisjes met TS die behandeld worden met pleisters een grotere eindlengte bereiken dan wanneer behandeling plaatsvindt met tabletten. Hierbij wordt als uitkomst gekeken naar de volwassen lengte, de puberteitsontwikkeling en mogelijke cardiovasculaire risicofactoren.
Voor deze studie wordt gebruikgemaakt van de gegevens uit de Landelijke Registratie Groeihormoonbehandeling. 
Met de resultaten zullen (inter)nationale behandelrichtlijnen worden aangepast. Ook wordt er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld in de vorm van een patiëntenbrochure en een animatie. 

Kenmerken

Projectnummer:
10140312310035
Looptijd: 0%
Looptijd: 0 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. S.E. Hannema
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc