Mobiele menu

Versterken van de aanpak van overgewicht en de preventie infrastructuur in Neder-Betuwe, Buren, Druten, Wijchen en Beuningen

Vraagstuk

De helft van Nederlanders is te zwaar. Gemeenten ervaren bij de aanpak van overgewicht een aantal belemmeringen, bijvoorbeeld rondom bestuurlijk commitment, borging, domeinoverstijgende samenwerking, de randvoorwaarden en het betrekken en bereiken van kwetsbare doelgroepen.

Onderzoek

De gemeenten worden via lokale en regionale leerkringen met raad en daad ondersteund door oa een actiebegeleidend onderzoeker/facilitator. We onderzoeken of het samen leren helpt in het versterken van de aanpak: wordt de aanpak bijgestuurd? Kunnen we zo resultaten beter zichtbaar maken? En helpt lerend monitoren om de partners en inwoners betrokken te houden en het draagvlak te behouden?

(Verwachte) Uitkomst

Het doel van dit project is het versterken van de bestaande overgewicht aanpak in Neder-Betuwe, Buren, Druten, Wijchen en Beuningen, door oplossingen te vinden voor de ervaren belemmeringen via lerend monitoren. Het implementatieteam gaat de resultaten delen met andere gemeenten, zodat ook zij hun preventieve aanpak kunnen verbeteren.

Gemeenten Samen Gezond

Dit is 1 van de 10 projecten uit de ronde Gemeenten Samen Gezond van programmalijn Kennisbenutting en implementatie van het Preventieprogramma 2019-2022. Gemeenten werken aan verschillende trajecten rond gezondheidsbevordering en de gezonde leefomgeving. Hoe zorg je ervoor dat de implementatie van zo’n traject goed gaat? Deze 10 projecten ontwikkelen kennis om beter te implementeren. Gemeenten, kennispartners, GGD'en, bewoners(organisaties) en andere partijen nauw samen. Hoe pakken de onderzoekers dit aan? Lees meer in onze publicatie Leernetwerk Gemeenten Samen Gezond.

Kenmerken

Projectnummer:
555001033
Looptijd: 82%
Looptijd: 82 %
2021
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. G.A.J. Fransen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Wijchen