Interview met projectleider
3 vragen aan Eva Tolmeijer
januari 2021
Eva Tolmeijer is projectleider van het project 'Feeling Safe-NL: A new recovery-oriented, transdiagnostic, modular, translational, and peer-supported treatment to achieve wellbeing and prevent the persistence of paranoia'. Wat gaat het project onderzoeken en waarom? Op welke wijze gaat het onderzoek uitgevoerd worden? En welke resultaten hoopt ze te behalen? Op deze 3 vragen geeft zij ons antwoord.
Kunt u uitleggen waar u onderzoek naar doet en waarom u dat doet?
We gaan de effectiviteit onderzoeken van Feeling Safe-NL, een nieuwe, herstelgerichte interventie voor mensen met overmatige achterdocht, ook wel gevaarovertuigingen genoemd. De methode is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en is volledig gericht op empowerment. Feeling Safe-NL maakt gebruik van cognitieve gedragstherapie-modules die zich richten op verschillende ‘probleem in standhoudende factoren’ die de achterdocht in stand houden. Deze CGT-modules zijn bewezen effectief in dat ze de achterdocht verminderen en het welzijn van mensen verbeteren. Eigen regie en gemeenschappelijke taal staan centraal en daarom kiezen mensen zelf ongeveer drie CGT-modules uit een gepersonaliseerd ‘menu’, bijvoorbeeld ‘Ik wil minder piekeren’, ‘ik wil mij zelfverzekerder voelen’, en ‘ik wil beter slapen’. Parallel aan het verminderen van de probleem in standhoudende factoren samen met een psycholoog, wordt er samen met een ervaringsdeskundige gewerkt aan het in kaart brengen en inzetten van de eigen krachten. Zo worden de obstakels die het herstel in de weg staan worden verminderd terwijl de draagkracht, het vertrouwen, en perspectief van mensen worden versterkt. Feeling Safe-NL maakt met de synergie tussen ervaringsdeskundigen en psychologen een belangrijke stap in de zorg voor mensen met overmatige achterdocht door ze te helpen weer regie te krijgen over hun problemen en duurzaam weerbaarder te worden. De overkoepelende doelen van Feeling Safe-NL zijn: jezelf veiliger en gelukkiger voelen en weer kunnen doen wat je graag zou willen doen.
Wij gaan deze behandeling vergelijken met de nationale en internationale richtlijn behandeling Cognitieve Gedragstherapie voor Psychose (CGTp). CGTp is een best complexe behandeling die veel training en ervaring vereist. Dit is één van de redenen waarom maar 10-25% van de mensen met gevaarovertuigingen CGTp krijgt aangeboden ondanks dat het de richtlijn interventie is. In lijn met het Verbetersignalement Psychose (Zorginstituut Nederland, 2020) willen wij
- de uitkomsten en kost-effectiviteit van psychologische interventies voor deze groep verbeteren en
- psychologische interventies ontwikkelen die we makkelijker kunnen dissemineren.
Dit is precies wat het Feeling Safe-NL programma beloofd omdat onderzoek laat zien dat het mogelijk een effectievere interventie is die we aan meer mensen kunnen aanbieden.
Op welke manier gaat u dat onderzoek uitvoeren?
De studie is een samenwerking tussen drie universiteiten VU Universiteit Amsterdam, Oxford University, en Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast vier grote GGZ-instellingen in Nederland. De studie wordt aangestuurd vanuit de VU en Parnassia in Den Haag.
Welke resultaten hoopt u te behalen?
We hopen dat de resultaten bijdragen aan goede zorg voor meer mensen doordat er met Feeling Safe-NL een nieuwe, goed toepasbare, en effectieve interventie beschikbaar komt.