Interview met projectleider

3 vragen aan Suzanne van Bronswijk

januari 2021

Suzanne van Bronswijk is projectleider van het project 'Personalized treatment selection and adaptation for depression – the T-SAD study'.  Wat gaat het project onderzoeken en waarom? Op welke wijze gaat het onderzoek uitgevoerd worden? En welke resultaten hoopt ze te behalen? Op deze 3 vragen geeft zij ons antwoord.

Image
portret suzanne bronswijk

Kunt u uitleggen waar u onderzoek naar doet en waarom u dat doet?

Het onderzoek gaat over het personaliseren van behandeladviezen voor depressie door middel van geavanceerde statistische modellen. Depressie is een van de meest voorkomende psychische problemen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die gemiddeld gezien even effectief zijn. De behandeleffecten verschillen echter sterk per persoon en is het moeilijk te voorspellen welke behandeling het beste werkt voor wie. In de praktijk leidt dit tot het uitproberen van verschillende opeenvolgende behandelingen, wat gepaard gaat met lange behandeltrajecten, chroniciteit, een hoge lijdensdruk en maatschappelijke kosten. De kwaliteit en efficiëntie van depressie behandelingen kunnen worden verbeterd door het geven van persoonlijke adviezen vóór en tijdens de behandeling op basis van betrouwbare individuele voorspellingen. In deze studie gaan we statistische modellen ontwikkelen die individuele voorspellingen genereren voor het beloop van verschillende typen behandelingen die frequent worden toegepast bij depressie. Aan de hand van deze voorspellingen zullen persoonlijke adviezen worden gegeven met behulp van een gebruiksvriendelijke, web-based tool. Deze adviezen betreffen de keuze voor de initiële therapie, en eventuele aanpassingen tijdens de behandeling.

Op welke manier gaat u dat onderzoek uitvoeren?

In dit project zullen we allereerst nieuwe statistische modellen ontwikkelen die de behandelingsrespons vóór en tijdens de behandeling voorspellen. Hierbij kijken we naar voorspellingen van verschillende uitkomstmaten, namelijk depressieve symptomen, vroegtijdige behandeluitval, psychisch welzijn en kwaliteit van leven. De modellen zullen worden ontwikkeld met Bayesiaanse statistiek waarbij we gebruik maken van data uit bestaande behandelstudies en van informatie verkregen uit focusgroepen met professionals en ervaringsdeskundigen. Vervolgens zal er een gebruiksvriendelijke web-based tool worden ontwikkeld waarin de voorspellingen van de modellen omgezet worden in adviezen voor cliënten en behandelaren. Ten slotte zal de effectiviteit van deze tool worden getest in verschillende GGZ-instellingen, waarbij we groepen cliënten vergelijken die de tool wel en niet gebruiken.

Welke resultaten hoopt u te behalen?

De verwachting is dat het gebruik van persoonlijke adviezen de effectiviteit van depressiebehandeling verbetert, waardoor cliënten met kortere behandeltrajecten sneller herstellen van een depressie. Op deze manier kunnen we bestaande therapieën optimaliseren door cliënten en behandelaren op een begrijpelijke wijze met geavanceerde statistiek te informeren. Hiermee biedt de web-based technologie een platform voor gezamenlijke besluitvorming waarbij er wordt gekeken wat het beste werkt voor een specifiek individu op een specifiek moment.

Features

Project number:
636310022
Duration: 58 %
Duration: 58 %
2020
2027
Related programs:
Related funding round:
Responsible organisation:
Maastricht University