Mobiele menu

4D FUTURE - Detecting and diagnosing dementia using digital tools, the future patient journey.

Projectomschrijving

Dementie is een slopende hersenziekte, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Voor al die mensen is een tijdige en duidelijke diagnose belangrijk. Toch duurt het gemiddeld 3 jaar voor mensen met geheugenklachten op de geheugenpoli komen. Gelukkig zijn er steeds meer slimme computer tools en online testen die mensen met dementie en artsen helpen bij het stellen van de diagnose. Alleen deze tools worden amper gebruikt. 

Doel

Dit project zet de eerste stappen om het traject van geheugenklachten naar een diagnose te verbeteren. 

Aanpak

Dit doet het project door;

  1. online thuis, testen van het geheugen in Nederland mogelijk te maken;
  2. slimme tools te ontwikkelen, die de arts helpt beslissen bij wie extra onderzoek (als een hersenscan) nodig is;
  3. deze nieuwe tools steeds uit te proberen met alle betrokkenen in het veld, in een proeftuin. 

Zo zorgt dit project, samen met mensen met dementie, hun naasten en artsen, voor slimme tools om eerder een duidelijke diagnose te stellen.

Meer informatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Dementie is een slopende hersenziekte, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Voor al die mensen is een tijdige en duidelijke diagnose belangrijk. Toch duurt het gemiddeld drie jaar voor mensen met geheugenklachten op de geheugenpoli komen. Gelukkig zijn er steeds meer slimme computer tools en online testen die mensen met dementie en artsen helpen bij het stellen van de diagnose. Alleen deze tools worden amper gebruikt. Dit project zet de eerste stappen om het traject van geheugenklachten naar een diagnose te verbeteren. Ten eerste, door online thuis, testen van het geheugen in Nederland mogelijk te maken. Ten tweede door slimme tools te ontwikkelen, die de arts helpt beslissen bij wie extra onderzoek (als een hersenscan) nodig is. En ten derde, door deze nieuwe tools steeds uit te proberen met alle betrokkenen in het veld, in een proeftuin. Zo zorgt dit project, samen met mensen met dementie, hun naasten en artsen, voor slimme tools om eerder een duidelijke diagnose te stellen.

Kenmerken

Projectnummer:
10510022110004
Looptijd: 43%
Looptijd: 43 %
2022
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. H.F.M. Rhodius-Meester MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc