Aanvullende richtlijn hyperbilirubinemie bij preterm geboren kinderen en professionalisering van het Neonatologie Research Netwerk Nederland
Alle 10 neonatologie intensive care units (NICU’s) in Nederland zijn méér gaan samenwerken. Het Neonatologie Research Netwerk (NNRN) verrichtte al gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van behandelingen van zieke pasgeborenen. Dit netwerk heeft zich verder ontwikkeld tot N3: door de uitkomsten van de 10 NICU’s met elkaar te vergelijken (benchmarking met de data uit de database van de Perinale Registratie Nederland) én door samen richtlijnen te maken.
Het doel hiervan is de zorg voor pasgeborenen te verbeteren, door ongewenste praktijkvariaties te verminderen én door van elkaars resultaten en werkwijzen te leren (best-practices). In 2014 zijn op deze manier samen 8 neonatologie richtlijnen gemaakt, waaronder de aanvullende richtlijn hyperbilirubinemie bij preterm geboren kinderen (babyzietgeel.nl).
Hoofdstudie
Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.
Het Nederlands Neonatologie Research Netwerk NNRN) is een samenwerkingsverband op het gebied van onderzoek tussen alle 10 neonatologie intensive care units (NICU) van nederland. Dit netwerk verricht gezamenlijk multi center studies naar de effectiviteit en veiligheid van behandelstrategien bij pasgeborenen met als doel de zorg voor pasgeborenen te verbeteren. Naast wetenschappelijk onderzoek kunnen best-practice praktijkvoering door vergelijk van elkaars lokale protcollen en richtlijnen én vergelijken van uitkomsten (op korte en lange termijn) de praktijkvariatie verminderen en de kwaliteit van zorg voor pasgeborenen verder verbeteren. Dit project heeft de samenwerking tussen de 10 NICU's verder bestendigt en uitgebreid van wetenschappelijk onderzoek naar samen onderzoek doen ( NNRN-Research Groep), samen richtlijnen maken (Richtlijnen Groep) en benchmarking (Benchmark Groep). De 3 groepen samen vormen het N3. De afgelopen 2 jaar is een goed begin gemaakt. De Richtlijnen Groep heeft gezamenlijk 8 landelijke richtlijnen gemaakt, door de protocollenklappers van de 10 NICU's naast elkaar te leggen, overeenkomsten over te nemen en over verschillen te discussieren en tot consensus te komen. In de Benchmarking Groep is gestart de uitkomsten van alle NICU's met elkaar te vergelijken met behulp van de database van de Perinatale Registratie Nederland. Het bleek dat de PRN database niet gemaakt is voor benchmarking. Er is een begin gemaakt met het aanpassen van de database, en het maken van betere definities voor de uitkomstmaten, zodat een beter vergelijk gemaakt kan worden. De Research Groep heeft een aantal nieuwe multicenter studies geïnitieerd en is begonnen een gezamenlijke Research Agenda op basis van speerpunten, interesses en maatschappelijke relevantie op te stellen. Verder zijn de ervaringen en resultaten van de BARTrial, een door ZonMW ondersteund onderzoek naar de preventie van neurologische schade door hyperbilirubinemie bij prematuren, gebruikt om een aanvulling te maken op de richtlijn hyperbilirubinemie. Die richtlijn bestond al voor aterm geboren kinderen (geboren na 35 weken), maar nog niet voor preterm geboren kinderen (geboren jonger dan 35 weken). De BARTrial heeft ons veel geleerd over de diagnostiek en behandeling van hyperbilirubinemie bij prematuren. Die kennis wordt gebruikt door alle 10 NICUs in Nederland, en binnenkort ook door de algemeen kindergeneeskundige praktijken die de wat oudere prematuren behandelen.
De bestendiging van het Neontologie Netwerk N3 blijft vooralsnog voortdurende aandacht houden, omdat de onderdelen ervan steeds op basis van (beperkte) projectfinanciering opereren en het meeste werk wordt verricht op basis van vrijwillige en onbetaalde samenwerking. Daarnaast blijft de balans tussen samenwerking en concurrentiepositie een lastige, evenals de druk binnen UMC's om vooral te scoren binnen de eigen speerpunten.