Mobiele menu

ACCEPT (ACcuracy, Cost Effectivenss of Prediction models for ovarian Tumors): a study on the cost-effectiveness of risk scoring models for the discrimination between benign or malignant ovarian tumors.

In Nederland ondergaan elk jaar 6500 vrouwen een operatie om een tumor aan de eierstok te behandelen. Vóór deze operatie krijgen vrouwen een echo en een bloedonderzoek. Soms wordt er ook een CT-scan gemaakt. Op basis van de uitkomsten wordt ingeschat of de tumor goed- of kwaadaardig is en volgt behandeling in respectievelijk het ziekenhuis waar het onderzoek is gedaan of een oncologisch centrum.

In de ACCEPT studie wordt onderzocht welke manier van risico-inschatting van goed- of kwaadaardigheid van een eierstoktumor het meest kosteneffectief is. De nu gebruikelijke Risk of Malignancy (=kwaadaardigheid) Index of de IOTA (International Ovarian (=eierstok) Tumor Analysis) risico-inschatting modellen of de subjectieve beoordeling door een expert.
Hierin zal de impact van het wel of niet correct verwijzen naar een oncologisch centrum op de kwaliteit van leven en de gezondheidszorgkosten worden meegewogen. In deze zorgevaluatie worden gedurende 2 jaar 584 vrouwen met een eierstok tumor uit centra door heel Nederland geïncludeerd.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase – Het vergrote ovarium en Epitheliaal Ovariumcarcinoom

Kenmerken

Projectnummer:
852002128
Looptijd: 79%
Looptijd: 79 %
2021
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. P.M.A.J. Geomini
Verantwoordelijke organisatie:
Maxima Medisch Centrum