Mobiele menu

IS-ACTIVE

IS-Active: helpt ouderen hun aandoening beter te managen

Mensen met COPD (of een andere chronische aandoening) kunnen deze managen met hulp van lichamelijke oefeningen, speciaal aangepast aan iemands specifieke situatie. Daarvoor moeten ouderen zelf hun aandoening kunnen monitoren en direct adequate feedback krijgen over hun bewegingsactiviteiten. Dat biedt inzicht in de effecten van een betere fysieke conditie.

Hoe het werkt

IS-Active biedt een waarnemingssysteem dat de fysieke activiteit en conditie van de gebruiker real-time analyseert. De ActiviteitenCoach meet met sensoren de bewegingsactiviteit en monitort tegelijkertijd relevante fysiologische aspecten bij de gebruiker. De oudere krijgt via de smartphone feedback en motiverende aanwijzingen om in beweging te blijven. Bovendien kan hij of zij begeleiding op afstand ontvangen. Zorgverleners hebben met IS-Active een effectieve tool in handen om het succes van de behandeling op afstand kunnen volgen en eventueel aanpassen.

Wat het oplevert

Een makkelijk te gebruiken interface maakt ouderen bewust van het belang van zelfmanagement en geeft ze handvatten om beter met hun ziekte om te gaan. Met zelfmanagement kunnen zij langer en prettiger leven met hun aandoening. In afwachting van goedkopere sensoren wordt de ActiviteitenCoach eerst doorontwikkeld voor andere doelgroepen dan mensen met COPD. Bijvoorbeeld voor het screenen van kwetsbaarheid bij ouderen (Perssilaa) en als onderdeel van een ondersteunende thuisomgeving bij chronische aandoeningen (eWALL). Ook Fitter na Kanker gebruikt de sensortechnologie.

Voor wie

Voor ouderen met een chronische ziekte zoals COPD, die baat hebben bij fysiotherapie op maat en die hun lichamelijke conditie willen verbeteren door meer te bewegen.

Verslagen


Eindverslag

De IS-ACTIVE project richt zich op het ontwerpen van een persoon-centric gezondheidszorg oplossing voor patiënten met chronische aandoeningen - vooral ouderen en COPD patienten - op basis van de recente ontwikkelingen in draadloze inertiële sensing systemen. Het project benadrukt de rol van het huis als zorgomgeving, door het verstrekken van real-time ondersteuning aan patiënten om te controleren, zelf-beheren en verbeteren van hun fysieke conditie op basis van hun specifieke situatie.

Het IS-Active project heeft tot doel om voor chronisch zieke patiënten, zoals mensen met COPD, een oplossing te bieden om langer en prettiger te leven met hun ziekte. Het belangrijkste aspect daarbij is om te stimuleren dat de patiënten voldoende dagelijkse beweging hebben. In het project proberen we de patiënten daartoe te stimuleren, terwijl tegelijkertijd het risico voor de patiënt klein wordt gehouden. In het project hebben we specifieke aandacht voor zelfredzaamheid, zoveel mogelijk in de vertrouwde (thuis)omgeving.

Is-active biedt daartoe een technologische oplossing gebaseerd op kleine draadloze apparaatjes met sensoren die de activiteiten van de personen kan analyseren, en tegelijkertijd fysiologische aspecten kan meten. Deze draadloze sensoren kunnen ingebed zijn in de kleding, in de omgeving (zoals thuis), maar ook met trainingsobjecten zoals een bal of fiets. Een belangrijk aspect is dat het systeem direct een adequate feedback kan geven met betrekking tot de gedane activiteiten, en de patiënt kan stimuleren tot meer activiteit, of aangeven dat de oefeningen voldoende zijn uitgevoerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
320100004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ing. P.J.M. Havinga
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Twente

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Lees meer over dit project in de brochure 'De Kweekvijver van AAL: samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten' (pagina 54).