Actuele richtlijnen door structurele signalering
Videopresentatie resultaten
Bekijk de videopresentatie (15 minuten) over de resultaten van het project Actuele richtlijnen door structurele signalering (Alertness) op YouTube:
Aanleiding
Endometriumcarcinoom (baarmoederkanker) is met jaarlijks ongeveer 1.900 nieuwe gevallen de meest voorkomende gynaecologische kanker in Nederland. Om ervoor te zorgen dat élke patiënt met endometriumcarcinoom de juiste zorg op de juiste plek krijgt en behandeld wordt volgens de laatste inzichten, is een richtlijn die state of the art en up-to-date is cruciaal.
Revisie van richtlijnen
De revisie van richtlijnen is echter een langdurig en kostbaar proces, waardoor richtlijnen vaak al verouderd zijn zodra ze uitkomen. Om het richtlijnproces te bespoedigen heeft de richtlijncommissie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) behoefte aan structurele signalering van wetenschappelijke ontwikkelingen en trends in richtlijnadherentie vanuit de praktijk.
Doel
In dit project heeft de NVOG samen met stichting Olijf en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deze slimme ict-oplossingen ontwikkeld.
Resultaat
In dit project zijn methodieken ontwikkeld die hebben geleid tot de volgende 4 innovaties:
- Digitalisatie van de NVOG én Amerikaanse NCCN-richtlijn endometriumcarcinoom, gebruikmakend van dezelfde informatiestandaard, met publicatie als beslisbomen in Oncoguide.
- Een prototype dashboard met de functionaliteit voor het projecteren van real world data uit de Nederlandse Kanker Registratie op de NVOG richtlijn, waarmee richtlijnadherentie inzichtelijk wordt gemaakt.
- Een prototype dashboard met de functionaliteit om de projectie van aanbevelingen uit de NCCN-richtlijn over de bestaande Nederlandse richtlijn inzichtelijk te maken.
- Een signaleringsfunctionaliteit en filtermogelijkheden in het prototype dashboard om het revisieproces te ondersteunen.
De innovaties stellen de richtlijnencommissie in staat om het eigen richtlijnproces te versnellen, maar ook de medische besluitvorming beter te ondersteunen, waardoor meer vrouwen volgens de laatste inzichten worden behandeld.
Aanbeveling
De ontwikkelde methodologie is generiek toepasbaar op richtlijnen en andere op regel-gebaseerde documenten en databronnen en biedt daarmee grote potentie in de ontwikkeling van een snel-lerend zorgsysteem.
Artikelen en nieuwsberichten
Interview
‘Een richtlijn die daadwerkelijk state-of-the-art zorg weerspiegelt is echt een heel ingewikkeld proces.’ Gynaecoloog oncoloog Cor de Kroon vertelt meer over het onderzoek en het belang van deze slimme ICT-oplossingen.
Producten
Link: https://www.oncoguide.nl/#!/projects/81/guideline
Auteur: Kees C.W.J. Ebben, Cornelis D. de Kroon, Channa E. Schmeink, Olga L. van der Hel, Thijs van Vegchel, Arturo Moncada-Torres, Ignace H.J.T. de Hingh, Jurrian van der Werf
Magazine: Learning Health Systems, Volume 7, Issue 4, October 2023
Begin- en eindpagina: 1-12
Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lrh2.10384
Auteur: Msc Kees Ebben, Msc Thijs van Vegchel, PhD Olga van der Hel, PhD Jurrian van der Werf
Link: https://g-i-n.net/wp-content/uploads/2023/10/Abstract-Book-Final.pdf
Auteur: Mr. Thijs Van Vegchel, Mr. Kees Ebben, Dr. Cor de Kroon, Dr. Channa Schmeink, Dr. Olga van der Hel, PhD. Arturo Moncada-Torres, Mr. Jurrian van der Werf
Link: https://g-i-n.net/wp-content/uploads/2022/10/GIN-Conference-2022-WEB_19_10-1.pdf
Auteur: M. Thissen, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
Link: https://youtu.be/XSzlnihCN2U