Advance care planning in general practice. A nested qualitative study within an ongoing cluster randomized trial in general practice
Hoe kunnen huisartsen ouderen helpen om na te denken over de zorg die zij wel en niet willen? De groep ouderen en chronisch zieken groeit en de medische mogelijkheden blijven toenemen. Het is daarom heel belangrijk voor ouderen en artsen om te weten welke zorg een oudere patiënt wil (advance care planning).
Advance care planning
Als ouderen, naasten en zorgverleners meer over wensen en mogelijkheden zouden nadenken en praten en dit zouden opschrijven, zou ongewenste of schadelijke zorg vaker kunnen worden voorkomen. Dit heet advance care planning (ACP), of zoals wij het liever zouden noemen ‘praten over zorg voor de komende jaren’. Naar verwachting vergroot het bovendien de patiënttevredenheid en reduceert het de zorgkosten.
Doel
Omdat huisartsen een goede rol kunnen spelen in het bespreken van de wensen en mogelijkheden, was het doel van dit project te onderzoeken wat nodig is om ACP met ouderen in huisartsenpraktijken te verbeteren.
Resultaat
Uit ons literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek bleek dat de gesprekken verbeterden wanneer ACP niet alleen op een ad-hoc manier, maar ook op een systematische manier werd benaderd, en als aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Het onderzoek heeft geleid tot:
- hulpmiddelen voor ouderen en naasten
- aanbevelingen om een training en hulpmiddelen voor huisartsen en verpleegkundigen te verbeteren
Interview
Huisarts Jolien Glaudemans onderzoekt hoe huisartsen advance-care-gesprekken goed kunnen voeren. ‘Huisartsen zijn niet gewend om dit soort gesprekken te voeren, vinden ze lastig en pakken ze daarom ook niet handig aan. We willen weten hoe ze de gesprekken beter en eerder kunnen voeren.’
Verslagen
Eindverslag
Als ouderen, naasten en zorgverleners meer over wensen en mogelijkheden ten aanzien van zorg voor de oudere voor de komende jaren zouden nadenken en praten en dit zouden opschrijven, zou ongewenste of schadelijke zorg vaker kunnen worden voorkomen. Dit heet advance care planning (ACP), of zoals wij het liever zouden noemen ‘praten over zorg voor de komende jaren’.
Omdat huisartsen hier een goede rol in kunnen spelen was het doel van dit project te onderzoeken wat nodig is om ACP met ouderen in huisartsenpraktijken te verbeteren. Uit ons literatuur- en kwalitatief onderzoek bleek dat dit verbeterde wanneer ACP niet alleen op een ad-hoc manier, maar ook op een systematische manier werd benaderd, en als aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Resultaten van dit project hebben geleid tot hulpmiddelen voor ouderen en naasten, en aanbevelingen om een training en hulpmiddelen voor huisartsen en verpleegkundigen te verbeteren.
In het verslagjaar hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden:
- interviews met ouderen over ervaringen met en opvattingen over ACP zijn afgerond
- best-practices studie is afgerond
- artikel over best practices is gesubmit en geaccepteerd voor publicatie
- pilot van het ACP-instrument is voorbereid
- er zijn 3 focusgroepen gehouden met huisartsen, burgers, en experts over ethische aspecten van ACP
- geschreven aan artikel over ethische aspecten van ACP, op basis van literatuur en focusgroepen