Mobiele menu

Afstemmen van preconceptiezorg op de behoeften van aanstaande ouders en de mogelijkheden van zorgverleners

Een belangrijk vraagstuk rondom preconceptiezorg (PCZ) is hoe de bekendheid en het inzien van het belang van PCZ vergroot kan worden. Om dit te bereiken is aan aanstaande ouderparen en zorgverleners in Zeist gevraagd hoe de aanpak in de gemeente werd ervaren. Wat zijn knelpunten en waar zijn verbetermogelijkheden?

Op basis van deze informatie is er campagnemateriaal ontworpen (posters, flyers, routekaarten) en  is de website www.zwangerwordeninzeist.nl opgezet. Ook hebben er preconceptieconsulten en bijeenkomsten plaatsgevonden.

De ontwikkelde lokale aanpak verbeterde de voorbereiding op de zwangerschap. Er werd minder alcohol genuttigd vóór de zwangerschap en eerder gestart met het gebruik van foliumzuur.
De resultaten zijn bruikbaar voor bredere implementatie. In Zeist en andere plaatsen binnen het regionaal Geboortezorg consortium Midden Nederland zijn al aandachtspunten over preconceptiezorg opgenomen in protocollen en in trainingen van kraamverzorgenden en verloskundigen. Ook is het campagnemateriaal beschikbaar gesteld voor zorgverleners. Dit wordt ondersteund door het regionale consortium. 

Om de publieke opinie en kennis over preconceptiezorg te veranderen zijn echter langdurige mediacampagnes vereist en is goede afstemming tussen zorgverleners nodig.

Verslagen


Eindverslag

Een belangrijk vraagstuk rondom preconceptiezorg (PCZ) is hoe de bekendheid en het inzien van het belang van PCZ te vergroten. Dit project was gericht op lokale afstemming van PCZ, op basis van de ervaringen en behoeften van aanstaande ouderparen én van betrokken zorgverleners. Door het gebruik van vragenlijsten, focusgroepen en een interactief symposium werd in kaart gebracht wat de ervaringen zijn met huidige PCZ in de gemeente Zeist en welke knelpunten daar bestaan. Op basis van deze informatie is campagnemateriaal ontwikkeld zoals posters, flyers, routekaarten en een website, aangepast aan de zorgstructuur van Zeist. Na afloop werd geëvalueerd wat het effect van de campagne was op gezonde leefstijl voorafgaand aan de zwangerschap. De in dit project ontwikkelde lokale aanpak is zeer geschikt voor bredere implementatie, echter het veranderen van de publieke opinie en kennis over preconceptiezorg vereist langdurige mediacampagnes en goede afstemming tussen zorgverleners.

Het is noodzakelijk het bewustzijn over het belang van preconceptiezorg (PCZ) te verhogen. Hoe en door wie deze doelgroepen het beste bereikt kunnen worden is voor een belangrijk deel afhankelijk van de lokale situatie. Dit project richt zich op de lokale afstemming van preconceptiezorg, om zo het bereik en het resultaat te verbeteren. De aanpak is gericht op zowel aanstaande ouderparen als lokale zorgverleners. Wij richten ons dus ook op zorgverleners door hun betrokkenheid en motivatie te vergroten. De ervaringen en expertise van zorgverleners zijn meegenomen in een lokaal afgestemde PCZ strategie. Deze strategie is afgestemd op de ervaringen en behoeftes van aanstaande ouders.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
209040005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2016
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.P.H. Koster
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht