Alternatieve bekostiging van vroege palliatieve zorg bij patiënten met een kwaadaardige hersentumor
De huidige bekostiging van palliatieve zorg voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor (glioom) belemmert optimale samenwerking tussen zorgverleners. Zo is er onvoldoende bekostiging voor proactieve zorgplanning en multidisciplinaire coördinatie van zorg tussen de eerste en tweede lijn. Bovendien ontbreken in de huidige bekostiging prikkels om onnodige niet-passende zorg te voorkomen. Dit staat het leveren van vroegtijdige, geïntegreerde palliatieve zorg aan patiënten met een ongeneeslijke ziekte en beperkte prognose, zoals een glioom, in de weg. Een alternatief bekostigingsmodel kan deze belemmeringen wegnemen.
Doel
Het doel is een alternatief bekostigingsmodel ontwikkelen, waardoor patiënten op tijd de beste palliatieve zorg ontvangen, afgestemd op de wensen en voorkeuren van de patiënt.
Werkwijze/aanpak
Binnen het projectteam inventariseren we de belangrijkste sleutelspelers in de keten van palliatieve zorg voor patiënten met een glioom. De eerste stap is om met alle samenwerkingspartners te besluiten welke onderdelen van zorg in aanmerking komen voor alternatieve bekostiging. Vervolgens kiezen we een bekostigingsmodel dat het beste geïntegreerde palliatieve zorg faciliteert. Tenslotte stellen we tarieven vast en verkennen mogelijkheden voor een sectoroverstijgende betaaltitel. Gedurende het project verzamelen we zorguitkomsten, inclusief patiënt gerapporteerde uitkomsten (PRO's) voor nadere analyse. Het experiment wordt gestart in de regio Leiden, in principe na 6 maanden uitgebreid naar de regio Den Haag en zo mogelijk opgeschaald naar andere oncologische aandoeningen.
Samenwerkingspartners
We werken samen met zorgprofessionals uit de wijkverpleging, huisartspraktijk en ziekenhuis, naast patiëntvertegenwoordigers, zorgorganisaties, zorgverzekeraars, regionale netwerken palliatieve zorg, en experts op het gebied van alternatieve bekostiging, uit de regio Leiden/Den Haag.
Verwachte resultaten
Een alternatieve bekostigingsvorm palliatieve zorg die als voorbeeld kan dienen voor andere veelvoorkomende vormen van kanker.
Het is essentieel dat er genoeg bekostiging is in de palliatieve zorg voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor (glioom). Wat is dan nodig voor passende bekostiging en hoe breng je dit tot stand? Esmée van der Poort en Johan Koekkoek gaan dit onderzoeken.
Programma Palliantie
Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, aansluitend op hun wensen en behoeften. We stimuleren verbetering in de palliatieve zorg door samen met partijen uit beleid, onderzoek, praktijk en het onderwijs te investeren in kennisontwikkeling, verdere professionalisering van de palliatieve zorg, passende zorg en kennisbenutting van ontwikkelde resultaten.