The Amsterdam Wrist Rules: implementation by the emergency department triage nurse
Routinematig wordt er bij patiënten die zich op de spoedeisende hulp (SEH) melden met een trauma van de pols, een röntgenfoto gemaakt. Echter, in maar de helft van de gevallen toont deze röntgenfoto een breuk van de pols. Dit resulteert in potentieel onnodig aangevraagde röntgenfoto's, langere wachttijden op de SEH en extra kosten.
Om deze reden zijn de Amsterdam Wrist Rules (AWR) ontwikkeld. De AWR is een klinische beslisregel die een advies geeft om wel of geen röntgenfoto van de pols te maken. De AWR is onlangs met succes geïmplementeerd door artsen werkzaam op de SEH en leidde tot een besparing van 16% röntgenfoto’s en een afname van 34 minuten wachttijd op de SEH voor de patiënt.
Het doel van de huidige implementatiestudie is om te onderzoeken of de AWR ook succesvol door triageverpleegkundigen kan worden toegepast. Dit betekent dat de normale workflow op een SEH gewaarborgd blijft en er naar verwachting minder patiënten zullen worden doorgestuurd voor een röntgenfoto.
Hoofdstudie
Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.
Producten
Auteur: Dorien A. Salentijn, Marjolein A.M. Mulders, Ruben N. van Veen, J. Carel Goslings, Niels W.L. Schep
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33651504/
Verslagen
Eindverslag
Bij bijna alle patiënten die zich op de spoedeisende hulp melden met een val op de pols, wordt standaard een röntgenfoto van de pols gemaakt. Echter, in maar de helft van de gevallen toont deze foto een breuk van de pols. Dit resulteert in onnodig stralenbelasting voor de patiënt, langere wachttijden op de spoedeisende hulp, en extra kosten.
Om deze reden zijn de Amsterdam Wrist Rules (AWR) ontwikkeld. De AWR is een klinische beslisregel, die aan de hand van lichamelijk onderzoek, leeftijd en geslacht een advies geeft om wel of geen röntgenfoto te maken.
Deze beslisregel is onlangs met succes geïmplementeerd op de spoedeisende hulp en leidde tot een besparing van 15% röntgenfoto’s voor volwassenen en een besparing van 19% aangevraagde röntgenfoto’s voor kinderen. Dit ging in beide gevallen niet ten koste van patiëntveiligheid.
Tijdens deze vervolg studie hebben we de AWR toegepast op de triagekamer door verpleegkundigen. Bij kinderen werd er potentieel 17,6% minder röntgenfoto’s aangevraagd en werd er een klinisch relevante fractuur gemist. Bij de volwassenen werd er potentieel 9,3% minder röntgenfoto’s aangevraagd. Er werden geen klinisch relevante fracturen gemist.