Mobiele menu

The Amsterdam Wrist Rules: implementation by the emergency department triage nurse

De Amsterdam Wrist Rules (AWR) is een klinische beslisregel die aan de hand van lichamelijk onderzoek, leeftijd en geslacht een advies geeft om wel of geen röntgenfoto van de pols te maken bij patiënten met een trauma van de pols. Het doel van deze studie was het evalueren of er veilig kon worden geïmplementeerd door triageverpleegkundigen en daarbij te bepalen of het aantal onnodige röntgenfoto’s kon worden gereduceerd. 

Implementatie leidde bij kinderen en volwassenen tot een potentiële afname van het aantal patiënten waarbij röntgenfoto’s werd aangevraagd, respectievelijk 18% en 9%. Er was sprake van een hoge sensitiviteit wat de AWR geschikt maakt om klinisch relevante distale radiusfractuur (DRF), ook wel pols breuk uit te sluiten. Bestaat er na uitsluiten van een klinisch relevante DRF nog vermoeden op ander letsel, dan is aanvullend lichamelijk onderzoek wenselijk alvorens röntgendiagnostiek wordt verricht.  Bij geen vermoeden op ander letsel kan patiënt kan met uitleg en instructies veilig naar huis worden getrieerd.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Producten

Titel: [The Amsterdam Wrist Rules app: An aid for the triage of patients with wrist trauma]
Auteur: Dorien A. Salentijn, Marjolein A.M. Mulders, Ruben N. van Veen, J. Carel Goslings, Niels W.L. Schep
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33651504/

Verslagen


Eindverslag

Bij bijna alle patiënten die zich op de spoedeisende hulp melden met een val op de pols, wordt standaard een röntgenfoto van de pols gemaakt. Echter, in maar de helft van de gevallen toont deze foto een breuk van de pols. Dit resulteert in onnodig stralenbelasting voor de patiënt, langere wachttijden op de spoedeisende hulp, en extra kosten. Om deze reden zijn de Amsterdam Wrist Rules (AWR) ontwikkeld. De AWR is een klinische beslisregel, die aan de hand van lichamelijk onderzoek, leeftijd en geslacht een advies geeft om wel of geen röntgenfoto te maken. Deze beslisregel is onlangs met succes geïmplementeerd op de spoedeisende hulp en leidde tot een besparing van 15% röntgenfoto’s voor volwassenen en een besparing van 19% aangevraagde röntgenfoto’s voor kinderen. Dit ging in beide gevallen niet ten koste van patiëntveiligheid. Tijdens deze vervolg studie hebben we de AWR toegepast op de triagekamer door verpleegkundigen. Bij kinderen werd er potentieel 17,6% minder röntgenfoto’s aangevraagd en werd er een klinisch relevante fractuur gemist. Bij de volwassenen werd er potentieel 9,3% minder röntgenfoto’s aangevraagd. Er werden geen klinisch relevante fracturen gemist.

Kenmerken

Projectnummer:
8370014071
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.C. Goslings
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC