Mobiele menu

Analyse van zorgbehoefte en organiseren van zorg en ondersteuning vanuit het perspectief van de oudere

Zorgpaden op maat

Veel ouderen hebben (gezondheids)problemen, bijvoorbeeld geheugenverlies, incontinentie en sociaal isolement. Deze problemen komen vaak tegelijk voor en kunnen elkaar beïnvloeden. De zorg gaat echter uit van enkelvoudige ziektemodellen: bij iedere aandoening is een andere zorgverlener betrokken. Dit leidt tot overlap of gaten en tegenstrijdige behandelingen. Daarnaast heeft volledig herstel vaak prioriteit, terwijl juist het welbevinden centraal moet staan. Een overgang naar een ‘nieuwe standaard’ is hard nodig.
 
Doel
Met het instrument ‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’ wordt de zorgbehoefte van ouderen in kaart gebracht. Gekeken wordt naar de kwetsbaarheid, de complexiteit van de zorgsituatie en het welbevinden van ouderen.
 
Werkwijze
Tweeduizend ouderen vullen een vragenlijst in, waarvan de resultaten via een internetapplicatie zichtbaar zijn voor zorgverleners. Op basis van alle gegevens ontwikkelen panels van professionals en ouderen ouderenprofielen en zorgpaden. De zorgpaden worden ook in de internetapplicatie opgenomen.

Doelgroep
65-plussers.  

Producten

Titel: Segmentatie in de ouderenzorg: op naar efficiënte vraaggestuurde zorg
Titel: De veranderende rol van de huisarts in de ouderenzorg

Verslagen


Eindverslag

Binnen het project is een screeningsinstrument ontwikkeld waarmee kwetsbaarheid, zorgcomplexiteit en persoonlijk welbevinden vanuit het perspectief van de oudere kan worden vastgesteld. Op deze manier brengen wij krachten en behoeften van ouderen in kaart. Dit screeningsinstrument 'Behoefte als kompas, de oudere aan het roer' is binnen het transitie-experiment gebruikt in 25 organisaties, die met 1 of meerdere werkplaatsen hebben geparticipeerd. Deze organisaties bestrijken het hele gebied van wonen, zorg en welzijn en variëren van ouderenorganisaties tot gemeente, zorg en welzijnsorganisaties en huisartspraktijken. Op basis van deze gegevens hebben wij inzicht gekregen in diverse groepen van ouderen, die verschillen in kwetsbaarheid en zorgcomplexiteit. Tevens hebben we ervaring opgedaan met het ontwikkelen van modulaire zorg en ondersteuning, uitgaande van deze groepen van ouderen. Modulaire zorg en ondersteuning biedt de mogelijkheid om vraaggerichte zorg en ondersteuning te bieden: standaardisering waar kan, individualisering waar nodig.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
311010201
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.P.J. Slaets
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen