Mobiele menu

Antimicrobial Stewardship in Hospitals, Resistance Selection and Transfer in a One Health Context (STRESST)

Projectomschrijving

Het STRESST project (Antimicrobial Stewardship in Hospitals, Resistance Selection and Transfer in a One Health Context) zal de effecten bepalen van een ziekenhuis-breed geimplementeerd antibiotica stewardship programma, op de hoeveelheid antibiotica, antibiotica-gevoelige en -resistente bacterien die voorkomen in het afvalwater. Deze aanpak kan aantonen wat het effect is van stewardship op de hoeveelheid antibiotica en resistente organismen die in het milieu terecht komen. Afvalwater van ziekenhuizen vertegenwoordigt waarschijnlijk een hotspot voor de selectie van resistente bacterien.
Door te kijken naar de effecten van het stewardship programma, vanaf het ziekenhuis afvalwater naar het milieu en daaropvolgend naar de effecten bij dieren die oppervlaktewater drinken, worden binnen het project alle componenten uit het One Health concept vertegenwoordigd. Deze holistische beschouwing benadrukt de effecten die interventies hebben tussen de gezondheidszorg, landbouw en het milieu.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het STRESST project (Antimicrobial Stewardship in Hospitals, Resistance Selection and Transfer in a One Health Context) zal de effecten bepalen van een ziekenhuis-breed geimplementeerd antibiotica stewardship programma, op de hoeveelheid antibiotica, antibiotica-gevoelige en -resistente bacterien die voorkomen in het afvalwater van het ziekenhuis. Deze aanpak kan aantonen wat het effect is van stewardship op de hoeveelheid antibiotica en resistente organismen die in het milieu terecht komen. Afvalwater van ziekenhuizen vertegenwoordigd waarschijnlijk een hotspot voor de selectie van resistente bacterien. Er zal bepaald worden wat het effect is van antibiotica op de intracellulaire transpositie en op de intercellulaire conjugatie van mobiele DNA elementen die antibiotica-resistentie genen bevatten, en of dit wordt gereduceerd door de antibiotica stewardship interventie. Naast traditionele bacteriële kweektesten zal gebruik worden gemaakt van een state-of-the-art fermentor model voor het caecum van vleeskuikens waarin de effecten van antibiotica-residuen en de entree resistente bacteriën gemodelleerd wordt. Door te kijken naar de effecten van het stewardship programma, vanaf het ziekenhuis afvalwater naar het milieu en daaropvolgend naar de effecten bij dieren die oppervlaktewater drinken worden binnen het project alle componenten uit het One Health concept vertegenwoordigd. Deze holistische beschouwing benadrukt de effecten die interventies hebben tussen de gezondheidszorg, landbouw en het milieu.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10570132110004
Looptijd: 72%
Looptijd: 72 %
2022
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.S.M. Brouwer
Verantwoordelijke organisatie:
Wageningen University & Research