Mobiele menu

Arrest 16 studie. Het Reanimatie Oproep Systeem: de leek met AED aangestuurd door de meldkamer ambulancezorg: een nieuwe en noodzakelijke schakel in de keten.

Verhogen van het percentage mensen dat een hartstilstand overleeft door snel een automatische externe defibrillator (AED) bij het slachtoffer te brengen.

Evaluatie van een Reanimatie Oproep Systeem (ROS). Er is een database van getrainde leken-hulpverleners, met adres en mobiele nummer en de locatie van de openbare AED’s. Getrainde leken-hulpverleners krijgen via SMS een waarschuwing van de meldkamer als er in hun nabijheid iemand een hartstilstand heeft gekregen én er tevens een AED in de nabijheid van het slachtoffer is. Bij een melding van een hartstilstand via 112 worden naast de ambulancediensten ook tien leken-hulpverleners binnen een staal van 500 meter van het slachtoffer en een openbare AED gealarmeerd.

Het onderzoek moet aantonen of het invoeren van een ROS de tijd tussen hartstilstand en defibrilleren doet afnemen tot minder dan 6 minuten. Het onderzoek kan tevens inzicht geven in andere logistieke problemen die de overleving na een hartstilstand negatief beïnvloeden.

Verslagen


Eindverslag

In het onderzoek naar de effectiviteit van een Reanimatie Oproep Netwerk (RON) is de bijdrage van nabije vrijwilligers onderzocht die, opgeroepen door de ambulance meldkamer, na een SMS boodschap een automatische externe defibrillator (AED) ophalen en naar het slachtoffer gaan om te defibrilleren vóór aankomst van een ambulance. De verwachte tijdwinst kan een bijdrage leveren aan betere overleving.

In Noord-Holland Noord en Twente is dit onderzocht in 18 maanden bij 839 reanimaties. Er waren totaal 1200 AEDs en 10.000 vrijwilligers in het onderzoeksgebied aan het einde van de onderzoeksperiode. Bij 278 reanimaties is tenminste één vrijwilliger met AED opgeroepen. Deze hebben in totaal 66 keer een AED aangesloten en in totaal 26 keer een defibrillatieschok toegediend. Tussen de melding via 112 en de eerste schok van de vrijwilliger lag mediaan 6 min 42 sec. Dit is aanzienlijk gunstiger dan de tijd tot defibrilleren als een ambulance dit doet (mediaan 10 min 18 sec). Andere AED hulpverleners als politie en brandweer defibrilleren na mediaan 7 min 34 sec en ter plaatse aanwezige hulpverleners (kantoor, winkelcentrum, sportvereniging e.d.) met AEDs na mediaan 3 min 3 sec. Er lijkt een verband te zijn tussen het aantal AEDs dat via het RON kan worden ingezet en het aantal inzetbare vrijwilligers enerzijds en de kans dat een vrijwilliger met AED in het RON de AED als eerste aansluit en defibrilleert anderzijds.
AED hulpverleners binnen een RON leveren in de huidige opzet een bescheiden bijdrage aan snelle defibrillatie. Door efficiëntere alarmering, maar vooral méér AEDs en méér hulpverleners in de buurt van het slachtoffer is veel meer winst te behalen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
82711001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.W. Koster
Verantwoordelijke organisatie:
Axira