Mobiele menu

BAAS (oude naam: Maatschappelijke Diensttijd)

Bij MDT-BAAS ontdek je je talenten, ontmoet je nieuwe mensen, power je je eigen toekomst én die van een ander. Het totale
BAAS programma (8 - 16 uur per week - 4 maanden) bestaat uit:

- een groepsprogramma met andere BAZEN (5 onderdelen: GROEP, SKILLS & TALENT, GROEI & IMPACT)

- vrijwilligerswerk op een MDT plek die bij je interesse en persoonlijke doelen past 

- Persoonlijke coaching

Zit je op school of heb je een serieuze (bij)baan? Dan kun je kiezen voor BAAS Special Edition (3 - 8 uur per week – 6 maanden)
Als EINDBAAS ben jij de BAAS over je toekomst en weet je wat je volgende stap wordt. Door vrijwilligerswerk ontwikkel je je skills en power je ook de toekomst van een ander.


Vanaf 2022 wordt BAAS uitgebreid met het programma HUISBAAS. HUISBAAS biedt woningen aan thuisloze jongeren in de leeftijd van 18-27 jaar. Uiteindelijk stromen de jongeren uit HUISBAAS, kunnen zij op eigen benen staan met een baan die bij hen past en de zelfstandigheid die hoort bij een échte BAAS.

Verslagen


Eindverslag

MDT BAAS In Vijfheerenlanden is er de mogelijkheid voor jongeren om gratis deel te nemen aan BAAS. BAAS is één van de mdt (Maatschappelijke Diensttijd) programma’s in NL. Dit is voor jongeren tussen de 17 en 30 jaar, die een tussenjaar nemen of hebben, en deze zinvol willen besteden. Het programma duurt 4 maanden en volgen jongeren samen in een groep (max 15 personen). Het individuele traject (eigen doelen) doen ze met ondersteuning van hun eigen coach. Aan het einde van BAAS heeft iedere jongere toekomstdroom/pad voor zichzelf uitgestippeld en vaak al de eerste stappen gezet, zoals bijvoorbeeld een inschrijving voor een studie, reizen, passend werk, hulpverlening, vrijwilligerswerk of iets anders. Programma De jongeren krijgen groepstrainingen op gebied van de groep (zelfde schuitje, elkaar inspireren en lol maken), talent & skills (wie ben je, wat is jouw droom en wat zijn jouw talenten en skills), Persoonlijke groei (oefenen in persoonlijk leiderschap skills) en Impact maken (je talenten en skills verder ontwikkelen door je in te zetten voor een ander en de wereld samen mooier maken). Na de groepstrainingen start iedere BAAS het vrijwilligerswerk. Een BAAS kiest voor vrijwilligerswerk wat past bij de persoonlijke leerdoelen. De één wil zichzelf ontwikkelen in voor zichzelf opkomen, of een gezond ritme in de week opbouwen. De ander wil met kinderen werken, om te verkennen of dit bij hem of haar past als opleiding. Naast het vrijwilligerswerk (IMPACT maken) doen krijgen ze ook de mogelijkheid om studie,- en beroepskeuzetesten te doen (i.s.m. leerwerkloket) en mee te lopen bij beroepen die ze interessant vinden. De coach ondersteunt de jongere in het behalen van hun eigen doelen, keuzes maken en stapjes zetten voor die mooie toekomst. De jongere rondt zijn BAAS traject af als een EINDBAAS met een certificaat in het bijzijn van de andere eindbazen, vrienden en familie. De Bazen De deelnemers van BAAS hebben hele verschillende achtergronden. Dit zijn bv jongeren die niet weten wat ze willen studeren, of al een diploma hebben maar hier niet hun werk van willen maken. Die een tussenjaar nemen om erachter te komen wat ze écht leuk vinden, wat écht bij ze past én een verschil willen maken voor een ander. Maar ook jongeren die door uitdagingen (denk aan taalbarrière, fysieke beperking, gedrags-, of psychische problematiek) toe zijn aan (weer) lekker deelnemen aan de maatschappij, andere jongeren ontmoeten, uitgedaagd willen worden, weer durven dromen en willen investeren in zichzelf en hun toekomst. Toekomst Na 2021 gaan we verder met MDT BAAS, ook in de buurgemeenten van Vijfheerenlanden. Uiteindelijk met de gemeenten: Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Geldermalsen, Lopik, Gorinchem en Molenlanden. Begin 2022 kunnen al deelnemers uit Molenlanden en Nieuwegein meedoen. In ontwikkeling in Vijfheerenlanden is HuisBaas (incl. woningen).

Kenmerken

Projectnummer:
743003008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Wierenga
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Vijfheerenlanden