Become a local hero
Wat houdt het project in?
In Flevoland gaan drie gemeenten samen experimenteren met de maatschappelijke diensttijd. Deze gemeenten hebben al ruime ervaring met het begeleiden en matchen van jongeren naar vrijwilligerswerk. Deze proeftuin sluit aan bij de studieloopbaanbegeleiding (SLB). Veel jongeren geven aan dat zij op dit gebied praktijkervaring missen. De maatschappelijke diensttijd is bij uitstek geschikt om deze ervaring op te doen en tegelijkertijd ervaring op te doen als vrijwilliger. De opzet is in de vorm van een bouwplan. Het bouwplan van de jongere geeft aan welke praktijkervaring hij/zij wil opdoen en welke vaardigheden hij wil leren en oefenen. Samen met een coach bekijkt hij bij welke maatschappelijke organisatie de jongere deze doelen het beste kan behalen. Is dit niet mogelijk, dan kan de jongere ook ervaring opdoen in een bedrijf. Dit traject wordt via de methode 'pay it forward' uitgevoerd: de jongere krijgt bij een bedrijf de kans om zich te oriënteren op een toekomstig beroep.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor de jongeren
De jongere doet praktijkervaring op bij de oriëntatie op de studie- en beroepskeuze. Een jongere kan daadwerkelijk ervaren of zijn/haar keuze bij hem/haar past en krijgt de kans om bij maatschappelijke organisaties vaardigheden te ontwikkelen, het eigen netwerk te vergroten en het beeld van een werkgebied te verbreden.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Jongeren brengen tijd en vaak ook kennis mee die de organisatie kan gebruiken. Zoals het bouwen van een website of het beter gebruiken van sociale media. Voor maatschappelijke en vrijwilligersorganisaties is dit een kans om jonge inwoners aan zich te binden. Voor bedrijven is het een kans om zich te profileren als toekomstige werkgever en invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoeksvragen voor het concept MDT
- Hoe kunnen we jongeren overhalen mee te doen?
- Helpt de MDT daadwerkelijk bij de beroepskeuze?
Doelgroep
Jongeren tussen 14 en 18 jaar
Regio
Noordoostpolder, Urk, Dronten