Become a local hero
Projectomschrijving
De MDT-reis
In Flevoland werken Caritas Urk, WIJZ-welzijn (Kampen), Carrefour (Noordoostpolder) en De Meerpaal Dronten samen om deze MDT vorm te geven. De MDT start met een kennismakingsgesprek waarin in kaart wordt gebracht wat een jongere kan en wil. Uitgangspunt daarbij is dat jongeren aan zichzelf en de samenleving werken door anderen te helpen. Op basis van hun interesses bespreken zij met hun coach welke vaardigheden ze willen leren en oefenen, en waar ze praktijkervaring willen opdoen.
Daarbij hebben de jongeren de keuze uit verschillende richtingen zoals Horeca, ICT en Techniek, Zorg en Welzijn of Veiligheid. Maatwerk is bij alles het uitgangspunt. Wie bijvoorbeeld bij de politie wil, kan daar een doe-plek krijgen, zoals helpen bij een inbraakpreventieproject. Zo krijgen jongeren de kans om zich te oriënteren op een toekomstig beroep. MDT-ers die een traject doen op het gebied van Techniek & ICT, beheren de website en social media-kanalen van Local Hero zoals Instagram en Facebook. Zo kunnen alle MDT-ers hun ervaringen online delen. Daarnaast ontmoeten ze elkaar tijdens de maandelijkse Local Hero-cafés.
Na hun MDT-reis kunnen jongeren ervoor kiezen om zich te blijven inzetten voor Local Heroes. Bijvoorbeeld in het jongerenpanel of als Hero Maker om andere jongeren te begeleiden en inspireren tijdens hun Local Hero-reis.
Betekenis
- Voor jongeren
Jongeren ervaren met deze MDT daadwerkelijk wat het is om zich verder te ontwikkelen bij een maatschappelijke organisatie of bedrijf van hun keuze. Zo verbreden zij hun beeld van een bepaald werkgebied, vergroten hun netwerk en leren waar ze goed in zijn. Dat motiveert en helpt hen bij het kiezen van een beroep of studie. Aan het eind van deze reis ontvangen zij een Local Hero-T-shirt, een certificaat en een persoonlijk cadeau van hun Local Hero-doeplek als beloning voor hun inzet.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Voor maatschappelijke en vrijwilligersorganisaties biedt deze MDT een kans om jonge inwoners aan zich te binden. Bedrijven die meedoen, kunnen zich profileren als toekomstige werkgever en bovendien invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jongeren maken op een positieve manier kennis met vrijwilligerswerk of zien mogelijkheden voor een eventuele baan in hun regio. Zo krijgen ze meer binding met hun regio en zullen ze eerder geneigd zijn daar een bestaan op te bouwen.
Doelgroep
Jongeren van 14 en 27 jaar
Regio
Flevoland