Behoeftepeiling psychosociale – en praktische hulp voor door Corona getroffen burgers, mantelzorgers en nabestaanden in Noord-Brabant.
Aanleiding
Welke behoeften aan nazorg waren er na eerste uitbraak van COVID-19 in voorjaar van 2020? Konden mensen ook na de ziekte ergens met hun zorgen en problemen terecht? Om deze vragen te beantwoorden zijn in de zomer van 2020 vijftien gesprekken gevoerd met voormalig patiënten die in thuisquarantaine hadden gezeten of op de IC hadden gelegen, en nabestaanden van overledene aan de ziekte. Alle geïnterviewden komen uit Noord-Brabant, dat zwaar werd getroffen in de eerste golf.
Aanpak
Houvast en steun in moeilijke tijden
Het blijkt dat mensen de ziekte verschillend hebben ervaren. Angst en onzekerheid (over de ziekte zelf, het besmetten van anderen) komen echter veel voor. Ook was het soms moeilijk om ondersteuning te krijgen van de huisarts, bijvoorbeeld na opname of overlijden van een naaste. Het aanbod is versnipperd en velen konden niet de juiste nazorg vinden. Daarom zijn lotgenotengroepen gestart en staat het onderwerp van de nazorg nu op de agenda van het overkoepelende PSH-netwerk stuurgroep in Brabant De inzet is om goede lokale coalities tussen het medische en sociale domein te sluiten, om de psychosociale nazorg nu en in de toekomst beter te organiseren.
Terwijl COVID-19 grote impact heeft op patiënten en nabestaanden, is de nazorg niet altijd goed geregeld. Mensen verwerken hun leed in stilte en de thuisrevalidatie hapert, zo blijkt uit 2 onderzoeken. ‘Dit is het moment om zaken op orde te brengen.’
Verslagen
Eindverslag
Behoeften aan psychosociale nazorg na Corona in Noord-Brabant Welke behoeften aan nazorg waren er na eerste uitbraak van COVID-19 in voorjaar van 2020? Konden mensen ook na de ziekte ergens met hun zorgen en problemen terecht? Om deze vragen te beantwoorden zijn in de zomer van 2020 vijftien gesprekken gevoerd met voormalig patiënten die in thuisquarantaine hadden gezeten of op de IC hadden gelegen, en nabestaanden van overledene aan de ziekte. Alle geïnterviewden komen uit Noord-Brabant, dat zwaar werd getroffen in de eerste golf. Houvast en steun in moeilijke tijden Het blijkt dat mensen de ziekte verschillend hebben ervaren. Angst en onzekerheid (over de ziekte zelf, het besmetten van anderen) komen echter veel voor. Ook was het soms moeilijk om ondersteuning te krijgen van de huisarts, bijvoorbeeld na opname of overlijden van een naaste. Het aanbod is versnipperd en velen konden niet de juiste nazorg vinden. Daarom zijn lotgenotengroepen gestart en staat het onderwerp van de nazorg nu op de agenda van het overkoepelende PSH-netwerk stuurgroep in Brabant De inzet is om goede lokale coalities tussen het medische en sociale domein te sluiten, om de psychosociale nazorg nu en in de toekomst beter te organiseren.