Mobiele menu

Behoud van gezondheid en inzetbaarheid paramedici tijdens de corona-pandemie

Aanleiding

Tijdens de coronapandemie veranderde het werk van paramedici in het ziekenhuis. Er waren nieuwe werkomstandigheden en paramedici moesten lastige beslissingen maken met weinig kennis over het nieuwe virus. In dit project wilden we inzicht krijgen in de werkervaringen van paramedici, zodat we begrijpen wat de gevolgen zijn van het werken tijdens de coronapandemie.

Resultaten

Paramedici werkzaam in het ziekenhuis hebben een intensieve en uitdagende tijd gehad tijdens (de eerste golf van) de coronapandemie. Er was onrust door het onbekende ziektebeeld, onzekerheid over de eigen gezondheid en die van naasten, en het was moeilijk om persoonlijk contact te hebben met patiënten. Paramedici ervaarden morele stress, een negatieve emotie door betrokkenheid bij ongewenste werksituaties zoals patiënten die angstig en eenzaam waren. Positief waren het gevoel van solidariteit en saamhorigheid, de ervaring als één team te werken aan één gezamenlijk doel: het herstel van mensen met corona.

Verslagen


Eindverslag

Aanleiding
Tijdens de corona-pandemie veranderde het werk van paramedici in het ziekenhuis. Er waren nieuwe werkomstandigheden en paramedici moesten lastige beslissingen maken met weinig kennis over het nieuwe virus. In dit project wilden we inzicht krijgen in de werkervaringen van paramedici, zodat we begrijpen wat de gevolgen zijn van het werken tijdens de corona-pandemie.

Resultaten
Paramedici werkzaam in het ziekenhuis hebben een intensieve en uitdagende tijd gehad tijdens (de eerste golf van) de corona-pandemie. Er was onrust door het onbekende ziektebeeld, onzekerheid over de eigen gezondheid en die van naasten, en het was moeilijk om persoonlijk contact te hebben met patiënten. Paramedici ervaarden morele stress, een negatieve emotie door betrokkenheid bij ongewenste werksituaties zoals patiënten die angstig en eenzaam waren. Positief waren het gevoel van solidariteit en saamhorigheid, de ervaring als één team te werken aan één gezamenlijk doel: het herstel van mensen met corona.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010031
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. N.H.G. Koenders
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc