Mobiele menu

Belangrijke communicatiestoffen in de hersenen veranderen niet tijdens slaapdeprivatie

Projectomschrijving

2017 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Onze hersencellen maken gebruik van verschillende communicatiestoffen, ofwel neurotransmitters. Een belangrijke groep van deze neurotransmitters zijn de monoaminerge neurotransmitters: noradrenaline, dopamine en serotonine. Deze stoffen zijn specifiek betrokken bij denkprocessen die verstoord zijn bij slaaptekort, maar we weten nog weinig over wat er met de concentratie van deze stoffen in de hersenen gebeurt tijdens slaap en slaaptekort. We hebben de concentraties van de monoaminerge neurotransmitters voor, tijdens en na 12h slaaponthouding gemeten in de prefrontale hersenschors van Wistarratten, en zien daarbij geen veranderingen. Wegens ziekte en andere prioriteiten voor het afronden van het overkoepelende project heb ik deze data niet eerder kunnen uitwerken. De subsidie geeft me de kans om de data goed te beschrijven, de literatuur op dit gebied verder te bestuderen, en te publiceren in een open-access tijdschrift voor andere wetenschappers die gerelateerd onderzoek doen.

Producten

Titel: Brain Microdialysate Monoamines in Relation to Circadian Rhythms, Sleep, and Sleep Deprivation – a Systematic Review, Network Meta-analysis, and New Primary Data
Auteur: Menon, Julia M. L., Nolten, Christ, Achterberg, E. J. Marijke, Joosten, Ruud N. J. M. A., Dematteis, Maurice, Feenstra, Matthijs G. P., Drinkenburg, W. H. (Pim), Leenaars, Cathalijn H. C.
Magazine: The journal of circadian rhythms

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Onze hersencellen maken gebruik van verschillende communicatiestoffen, ofwel neurotransmitters. Een belangrijke groep van deze neurotransmitters zijn de monoaminerge neurotransmitters: noradrenaline, dopamine en serotonine. Deze stoffen zijn specifiek betrokken bij denkprocessen die verstoord zijn bij slaaptekort, maar we weten nog weinig over wat er met de concentratie van deze stoffen in de hersenen gebeurt tijdens slaap en slaaptekort. We hebben de concentraties van de monoaminerge neurotransmitters voor, tijdens en na 12h slaaponthouding gemeten in de prefrontale hersenschors van Wistarratten, en zien daarbij geen veranderingen. Wegens ziekte en andere prioriteiten voor het afronden van het overkoepelende project heb ik deze data niet eerder kunnen uitwerken. De subsidie geeft me de kans om de data goed te beschrijven, de literatuur op dit gebied verder te bestuderen, en te publiceren in een open-access tijdschrift voor andere wetenschappers die gerelateerd onderzoek doen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024049
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.H.C. Leenaars
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht