Besluitvorming op maat? De betrokkenheid van ouders bij beslissingen rond het levenseinde binnen de kindergeneeskunde
Het project heeft tot doel om wetenschappelijke kennis vergroten over hoe beslissingen rond het levenseinde binnen de kindergeneeskunde tot stand komen en hoe ouders hierbij betrokken worden. De onderzoekers willen het besluitvormingsproces over het beperken, staken of niet opnieuw instellen van een medische behandeling verbeteren. Ook de psychosociale begeleiding van ouders tijdens dit proces krijgt aandacht.
Dit project heeft drie onderzoeksfasen:
1. Landelijke, kwantitatieve survey onder Nederlandse kinderartsen
2. Kwalitatieve case study onder 20 patiënten tussen 0 en 16 jaar
3. Systematic review naar de betrokkenheid van ouders bij einde-van-leven beslissingen.
De verzamelde kennis is gebruikt voor het opzetten en implementeren van een communicatietraining voor kinderartsen en kinderverpleegkundigen, het ontwikkelen van een informatiebrochure voor ouders en een checklist om de kwaliteit van het besluitvormingsproces op intensive care afdelingen te verhogen.
Het project wordt afgerond met een interactief congres waarin de belangrijkste uitkomsten worden voorgelegd aan medisch specialisten binnen de kindergeneeskunde en kinderverpleegkundigen. Verder wordt een interactieve workshop georganiseerd voor ouders van kinderen met aangeboren aandoeningen.
Het implementatieproject ‘Besluitvorming op maat. De betrokkenheid van ouders bij beslissingen rond het levenseinde binnen de kindergeneeskunde’ vormde een direct vervolg op het onderzoeksproject met dezelfde titel. Beide projecten werden ontwikkeld binnen het AMC, in nauwe samenwerking met de overige academische centra, het NIVEL en een aantal ouderverenigingen.
Bedoeling van het implementatieproject was tweeledig. Ten eerste het verspreiden van de verzamelde kennis onder ouders en professionals door middel van artikelen, lezingen en workshops. Ten tweede het ontwikkelen van drie concrete producten om de kwaliteit van het besluitvormingsproces rond einde-van-leven beslissingen binnen de kindergeneeskunde te verhogen en de begeleidng van ouders tijdens dit proces te verbeteren. Deze producten bestaan achtereenvolgens uit:
1. Checklist ‘Besluitvorming niet-instellen of staken van een levensondersteunende behandeling op de intensive care’
2. Communicatietraining 'Gesprekken met ouders rond einde-van-leven'
3. Ouderbrochure