Mobiele menu

Bevorderen Pandemische Paraatheid: Onderzoek van data-workspace en privacy bevorderende technologie

De COVID-19 pandemie toonde het belang van data bij het aanpakken van gezondheidscrises, maar toonde ook uitdagingen voor het effectief verkrijgen en gebruiken ervan. Hierdoor worden 'dataspaces' en 'privacy bevorderende technologieën' (PET's) relevanter. Ze helpen privacy in evenwicht te brengen met de kracht van data voor voorspellende modellering. Ondanks dit belang, blijven uitdagingen bestaan met betrekking tot wettelijke en ethische vraagstukken. Ook is meer onderzoek nodig om deze ontwikkelingen te integreren in een schaalbare oplossing en voldoen hedendaagse PET's niet aan de complexe analysevereisten voor voorspellende modellen in toekomstige pandemieën.

Doel

Dit project heeft tot doel een Nederlandse data-workspace (DWS) te onderzoeken, die de ontwikkeling van voorspellende modellen mogelijk maakt. Het project bouwt voort op een succesvol Nederlands DWS voorbeeld: GERDA (GEintegreerd Regionale Data-infrastructuur Achterhoek).

Aanpak/werkwijze

Het project omvat de volgende activiteiten: 

  1. Identificeren van cruciale data, bronnen en analyses voor de ontwikkeling van voorspellende modellen voor pandemievoorbereiding;
  2. Bepalen van juridische, regelgevende en ethische aspecten van een dataspace met PET’s;
  3. Specificeren van de technische veriesten voor een proof-of-concept gebaseerd op de 2 bovenstaande punten;
  4. Het ontwikkelen van de proof-of-concept en het beoordelen van de haalbaarheid ervan voor een aannemelijk scenario;
  5. Ontwerpen van een roadmap voor toekomstige implementatie.

Samenwerkingspartners

Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit het TNO, GGD Noord- en Oost-Gelderland, GGD Utrecht, GGD Brabant Zuid-Oost, GGD GHOR, Linksight, Topicus, en GERDA. Met dit onderzoeksteam is er uitgebreide kennis op het gebied van data, privacy, informatietechnologie, machine learning, epidemiologie, infectieziekten en gezondheidszorg. De onderzoekers en organisaties dragen bij aan innovatie in data-gedreven zorg en veiligheid in Nederland, met de nadruk op privacy, data-analyse en technologie.

(Verwachte) resultaten

GERDA ondersteunt een efficiënt onderzoeks- en innovatieproces, terwijl belanghebbenden worden betrokken en brede publieke steun wordt verkregen. Uitbreiding naar Brabant Zuid-Oost en Regio Utrecht stelt de onderzoekers in staat factoren voor landelijke implementatie vast te stellen. Door nauw samen te werken met GGD-regio’s aan een Proof of Concept (PoC), het ontwikkelen van een model (inclusief PET-algoritme) en het delen van de resultaten, streeft het initiatief ernaar een waardevolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de pandemische paraatheid in Nederland. De resultaten van dit project worden eind 2025 verwacht.

Kenmerken

Projectnummer:
10710062310026
Looptijd: 30%
Looptijd: 30 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. O.A. Blanson Henkemans
Verantwoordelijke organisatie:
TNO