Mobiele menu

Bevorderen van eigen regie voor werkbehoud bij kanker – ontwikkeling en evaluatie van een serious game

Doel

Van alle mensen die werken krijgen er jaarlijks 31.500 te horen dat ze kanker hebben. Mensen met kanker hebben 60% meer kans hun baan te verliezen in vergelijking tot alle werkenden. Werknemers met kanker hebben dan ook behoefte aan passende ondersteuning voor werkhervatting. Het aanbod is echter schaars, zelden effectief bevonden en bereikt veelal werknemers met kanker die weinig problemen ervaren met werkhervatting. In een serious game kan de ondersteuning op maat worden gemaakt en is dit toegankelijker dan bestaande ondersteuning. Met een serious game kan de eigen regie in het proces rond de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) gericht worden getraind om zo onnodige werkuitval te voorkomen.

Aanpak/werkwijze

In dit onderzoek wordt een serious game ontwikkeld en geëvalueerd vanuit een brede samenwerking die bestaat uit (ex-)kankerpatiënten, werkgevers, wetenschappers en experts in duurzame inzetbaarheid en werkbehoud na kanker (zoals arboprofessionals). Ook zijn experts op het gebied van serious game ontwikkeling betrokken. Werknemers met kanker werkzaam bij het oPuce Bedrijvennetwerken worden uitgenodigd gebruik te maken van de serious game en hierover een vragenlijst in te vullen. Zij worden vergeleken met een cohort van andere werknemers met kanker. De effectevaluatie is gericht op de bijdrage van de serious game aan de gereedheid terug te keren naar werk. Ook wordt de werk-gerelateerde eigen-effectiviteit, werkvermogen, controle, acceptatie en tevredenheid met het re-integratieproces geanalyseerd. Middels een procesevaluatie wordt inzicht verkregen in de mate waarin de serious game werknemers met kanker bereikt en of deze wordt gebruikt zoals beoogd.

Samenwerkingspartners

Erasmus MC, Nyenrode Business Universiteit, Amsterdam UMC – locatie AMC, Stichting oPuce Foundation, Janssen-Cilag BV, ManpowerGroup.

(Verwachte) resultaten

Het project levert een serious game gericht op werkbehoud bij kanker op, alsook kennis over het ontwikkelen van deze serious game door middel van een participatieve aanpak met een brede groep stakeholders en inzicht in de effecten en implementatie van de serious game. Gezien het uiteindelijke doel onnodige werkuitval van werknemers met kanker te voorkomen is dit project zowel relevant vanuit maatschappelijk oogpunt als voor werkgevers en werknemers.

Producten

In het onderzoek wordt een serious game ontwikkeld die uiteindelijk publiek beschikbaar wordt gemaakt. De opgedane kennis wordt tijdens en na afloop van het onderzoek breed verspreid naar bedrijven, arbodiensten en patiëntenorganisaties. Het UWV en de bedrijven uit het oPuce bedrijvennetwerk hebben de intentie uitgesproken de serious game te implementeren na een positieve evaluatie.

Producten

Titel: Factsheet met bevindingen evaluatie serious game
Titel: Publicatie Nederlandstalig tijdschrift van Nederlandse Vereniging voor Pyschosociale Oncologie (NVPO)
Titel: Data Management Plan
Titel: Rapport met bevindingen evaluatie serious game
Titel: Participatory development of a Serious Game to prepare employees diagnosed with cancer for Return to Work
Auteur: Sanne Gommers Sietske Tamminga Sjaak Bloem Saskia Duijts Angela de Boer Alex Burdorf Suzan Robroek
Titel: Experiences of cancer survivors and professionals with a serious game to prepare cancer survivors for return to work – a qualitative study
Auteur: Tamminga SJ, Gommers SD, Duijts SFA, de Boer AGEM, Burdorf L
Link: https://www.ipos2024.org/
Titel: Evaluatie eerste versie serious game voor werkbehoud na kanker
Auteur: Tamminga SJ
Titel: Ervaringen met een eerste versie van een serious game om mensen met een diagnose van kanker voor te bereiden op werkhervatting – een kwalitatieve studie
Auteur: Tamminga SJ, Gommers SD, Duijts SFA, de Boer AGEM, Burdorf L
Link: https://nvab-online.nl/bgdagen

Kenmerken

Projectnummer:
10320052010001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2024
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Tamminga
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC