Mobiele menu

(BE)WEEGPRET bij RESET; REALFIT in Friesland; gemeente Tytsjerksteradiel!

RealFit is een mooi programma om mee te werken. Voor ons project was het lastig om voldoende deelnemers te vinden om mooie grote groepen te maken. Vooral het werven van deelnemers is iets waar een volgende projectleider goed over na moet denken, want bij deze puberleeftijd is dat niet gemakkelijk. Maar degene die je wel hebt bereikt en die je ziet veranderen en plezier ziet krijgen in bewegen en bewust ziet worden van zijn voedingspatroon en gedrag is echt prachtig! Wij hebben veel van dit project geleerd.

Verslagen


Eindverslag

Afgelopen periode hebben wij gewerkt met RealFit. Een programma voor jongeren tussen de 12-18 jaar met overgewicht. In totaal hebben er in de gemeente Tytsjerksteradiel 19 jongeren meegedaan. Deze jongeren hebben kennisgemaakt met een andere leefstijl en veel van hen hebben de eerste stappen gemaakt richting een gezonde leefstijl waarbij zij meer zijn gaan bewegen en weten waar ze op moeten letten met keuzes voor eten.

Afgelopen jaar hebben 9 jongeren meegedaan met het RealFit programma in Burgum. Zij hebben het programma succesvol doorlopen en na een half jaar sporten zij allemaal nog steeds en is hun BMI gezakt, zijn ze afgevallen en is hun voedingspatroon veranderd. Wat ons opviel uit de eerste groep is dat motivatie erg belangrijk is. Natuurlijk is dit van te voren wel gezegd maar dit werd in deze groep ook echt duidelijk. Zonder motivatie van de deelnemer zelf is het eigenlijk niet mogelijk om mee te doen met het programma. Zo is er uiteindelijk ook één meisje uitgestroomd, zij was niet voldoende gemotiveerd om verder te gaan. Maar de andere 8 zijn vol enthousiasme wel door gegaan, met een geweldig eindresultaat.
Na de fantastische resultaten uit de eerste groep gaan we in november 2016 van start met een tweede groep. We hebben ook geleerd van het eerste programma dus zullen we wat kleine veranderingen doorvoeren, zo zal er een nieuwe orthopedagoog beginnen voor de vaardigheidslessen en worden de vaardigheidslessen wat actiever gemaakt. Daarnaast heeft de diëtiste besloten om een extra avond toe te voegen waarin zij met z'n allen naar de supermarkt gaan om te kijken wat nu gezond is en wat niet. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten van de tweede groep! Verder zijn er geen wijzigingen in de projectgroep geweest, wij werken nog steeds nauw samen met: Gemeente Tytsjerksteradiel, GGD-Fryslân, Sport Fryslân, voortgezet onderwijs, huisartsenpraktijk It Peldershûs en diëtiste Anita Vorenkamp.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004507
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Veenstra
Verantwoordelijke organisatie:
Bewegingscentrum Reset