Mobiele menu

Beweegpret ouderen Haagse Beemden

Projectomschrijving

Sporten voor volwassenen: Sociaal Cultureel Centrum 't Kraaienest maakt samen met voetbalvereniging Boeimeer, sportcoaches, wijk- en zorgcentra in de Haagse Beemden in Breda een spel- en beweegactiviteiten programma voor volwassenen en senioren. ‘t Kraaienest wil met de samenwerking bijdragen aan het welzijn van ouderen en doet dit in een buurtgerichte aanpak. Vanaf 1 november kunnen belangstellenden starten met een instapcursus of een clinic.

In de Haagse Beemden sport of beweegt slechts 25 procent van de volwassenen van 45 tot 85 jaar regelmatig. Met verenigingen onderzoekt 't Kraaienest wat de redenen zijn om te stoppen. Vaak is het ook omdat het sporten voor hen niet meer betaalbaar is. Via de samenwerking worden zij doorverwezen naar passend sportaanbod. Ook via wijk- en zorgcentra wordt de doelgroep actief geïnformeerd en gemotiveerd. De sportcoaches worden getraind om geschikte binnen- en buitenactiviteiten op te zetten tegen een betaalbaar tarief.

www.scc-kraaienest.nl 

Verslagen


Eindverslag

Sporten bereikbaar voor volwassenen
Breda - Sporten is gezond, het houdt je mobiel en het brengt je sociale contacten. Dat geldt zeker voor volwassenen en senioren. Sociaal Cultureel Centrum 't Kraaienest maakt samen met voetbalvereniging Boeimeer, sportcoaches, wijk- en zorgcentra in de Haagse Beemden een sportprogramma voor deze leeftijdsgroep. Belangstellenden kunnen starten met een instapcursus of een clinic. Voorop staan spel- en beweegactiviteiten. Het sport- en spelprogramma start 1 november 2015. Het programma is mogelijk dankzij een subsidie toegekend door ZonMw in het kader van de Sportimpuls. De subsidie is bestemd voor lokale sport- en beweegaanbieders om meer mensen aan het bewegen te krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat in de Haagse Beemden slechts 25 procent van de volwassenen in de leeftijdscategorie 45 tot 85 jaar regelmatig sport of beweegt. Uit onderzoek van GGD West-Brabant blijkt tevens dat 74 procent van de ouderen een chronische aandoening heeft. 44 procent is hierdoor beperkt in het dagelijks functioneren.
De GGD adviseert de gemeente Breda extra aandacht te besteden aan 'empowerment'; beleid dat uitgaat van het op eigen kracht meedoen van inwoners.

‘t Kraaienest slaat samen met Boeimeer, sportcoaches en maatschappelijke organisaties uit de wijk de handen ineen. Ze willen een bijdrage leveren aan het versterken van de kracht van ouderen met een specifieke buurtgerichte aanpak, die inactieve ouderen en senioren met laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten (weer) in beweging krijgt. Met sport en bewegen wordt de lichamelijke kracht en mobiliteit behouden.

Samenvatting van de aanvraag

Veel mensen stoppen met sporten als zij ouder worden. Landelijk sport slechts 51% van de volwassenen wekelijks. In een onderzoek onder 180 ouderen in de leeftijd van 45 tot 85 jaar in de Bredase wijk Haagse Beemden bleek slechts 25% regelmatig te sporten. Te duur was de meest genoemde reden dat de mensen niet aan sport deden. Uit onderzoek van de GGD-Breda blijkt tevens dat 74% van de ouderen een chronische aandoening heeft. 44% is hierdoor beperkt in het dagelijks functioneren. De GGD adviseert de gemeente Breda extra aandacht te besteden aan 'empowerment'; beleid dat uitgaat van het op eigen kracht meedoen van inwoners. Voetbalvereniging Boeimeer gaat samen met sociaal activiteitencentrum ‘t Kraaienest, een aantal sportaanbieders en maatschappelijke organisaties uit de wijk de handen ineen slaan om een bijdrage te leveren aan het versterken van de kracht van ouderen. Een specifieke buurtgerichte aanpak die inactieve ouderen en senioren door midden van laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten (weer) in beweging krijgt. Met sport en bewegen wordt de lichamelijke kracht en mobiliteit behouden. Bovendien vermindert bewegen de klachten en het ziekteverloop van de meest voorkomende chronische aandoeningen als diabetes, Reuma en een hoge bloeddruk. Het belangrijkste empowerment-argument is echter dat sporten en bewegen in groepsverband bijdraagt aan de sociale participatie en het tegengaan van eenzaamheid; je hoort erbij. Landelijk is bekend dat de belangrijkste redenen van ouderen om niet in beweging te komen is dat men niet weet waar in de wijk het sportaanbod te vinden is én dat het sportaanbod niet aansluit op hun wensen. Voor de werving van de doelgroep maken we gebruik van de succesvolle huis-aan-huisbenadering en fittest van GALM. Daarnaast maken we gebruik van het netwerk van onze partners in de wijk om de doelgroep te informeren en te motiveren om in beweging te komen. In beweging blijven is ook belangrijk en daarom onderzoeken we met verenigingen naar de mogelijke uitval van leden die ouder dan 50 zijn. Als mensen straks opzeggen worden ze via de opgezette samenwerking binnen de projectgroep doorverwezen naar ander passend sportaanbod. Met de methode Beweegpret 55+ aan Zet gaan we de sportaanbieders ondersteunen om passende activiteiten zowel buiten als binnen op te zetten tegen een betaalbaar tarief. Met de kennis en ondersteuning vanuit de interventie-eigenaar Huis voor Beweging en met de mogelijkheden van het netwerk van de projectgroep kunnen we het project na de projectperiode succesvol borgen en bestendigen binnen de verenigingen en de wijkpartners

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004030
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P.J.M. Rovers
Verantwoordelijke organisatie:
BSV Boeimeer