Mobiele menu

Biowalking voor ouderen

Projectomschrijving

Wandelen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Toch weten we helaas dat mensen naarmate we ouder worden, gemiddeld minder vaak buiten komen, minder vaak de natuur in gaan en minder vaak gaan wandelen. 

Biowalking is een wandelmethode waarbij het bewegen in de natuur gecombineerd wordt met aandacht voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. De wandeling wordt daarom begeleid door een natuurgids en een gezondheidsexpert die leefstijladviezen geeft.

In ziekenhuizen heeft deze wandelmethode al mooie resultaten laten zien. Met dit project gaan we Biowalking vertalen naar de ouderenzorg.

De Vrije Universiteit zal onderzoek doen naar de effecten van Biowalking. Dwe verwachten dat deelnemers meer aandacht hebben voor het leefstijladvies wanneer deze al wandelend in een groene omgeving wordt aangeboden, zich vrolijker voelen na de wandeling, nieuwe contacten op doen en gemotiveerd raken om zelf vaker te gaan wandelen (eventueel in de natuur). 

Link product

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het project bestaat eruit dat we voor drie doelgroepen ouderen (ouderen die eenzaam zijn, ouderen met somatische klachten en ouderen in de eerste fase van dementie) Biowalks ontwikkelen, gekoppeld aan effectiviteitsonderzoek. Biowalking is gericht op bewustwording en zelfmanagement. We kijken naar wat mensen wel kunnen en hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun leven en gezondheid. Door een zorgprofessional mee te laten lopen en deze tijdens en na de wandeling advies en informatie te laten verstrekken aan de deelnemers en hun eventuele introducé/begeleider worden de ouderen meer in staat (samen met de familie of zorgverlener) de regie in eigen hand te nemen. De wandelingen vinden plaats ín de wijk, maar gaandeweg ook steeds meer mét de wijk, aangezien wijkbewoners bij de biowalks betrokken zullen worden door het sociale wijkteam.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
50004695
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R. de Graaf
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Hervormd Centrum Pennemes