Mobiele menu

Blessurevrij hardlopen: biomechanische loopefficiëntie in beeld

Blessurevrij hardlopen: biomechanische loopefficiëntie in beeld ontwikkelt een meetinstrument om hardloopblessures te voorkomen en hardloopprestaties te verbeteren.
Hardlopen is met ruim 2,1 miljoen beoefenaars de derde sport in Nederland. Tevens komen er de meeste blessures bij voor. Naast lichaamsbouw blijkt looptechniek de belangrijkste oorzaak voor het optreden van hardloopblessures. Looptechniek wordt gekenmerkt door een aantal kenmerken, zoals pasfrequentie. Tot op heden wordt er steeds subjectief gekeken of de looptechniek voldoet, en ontbreekt wetenschappelijke onderbouwing. Het doel van het project is het meetbaar maken van looptechniek en bepaling van de diverse aspecten van looptechniek die van belang zijn om blessures te voorkomen. Hiervoor wordt een meetinstrument ontwikkeld om looptechniek te kunnen evalueren en corrigeren.

Producten

Titel: Blessure vrij hardlopen: full data reports
Auteur: Hidde Bekhuis, Bernard te Boekhorst

Verslagen


Eindverslag

Blessurevrij hardlopen: biomechanische loopefficiëntie in beeld ontwikkelt een meetinstrument om hardloopblessures te voorkomen en hardloopprestaties te verbeteren. Naast lichaamsbouw blijkt looptechniek de belangrijkste oorzaak voor het optreden van hardloopblessures. Looptechniek wordt gekenmerkt door een aantal kenmerken, waaronder de pasfrequentie. Wetenschappelijke onderbouwing voor een goede looptechniek ontbreekt. Door het meten van hoeveel kracht iemand gebruikt om te rennen, en in welke mate deze kracht gebruikt wordt om naar voren te gaan kan bepaald worden hoe efficiënt iemands hardlooptechniek is. Naarmate deze zogenaamde biomechanische loopefficiëntie hoger is, is de kans op blessures kleiner. Om loopefficiëntie te meten was tot nu toe veel en dure apparatuur nodig. Dit project heeft inzichtelijk gemaakt dat loopefficiëntie betrouwbaar afgeleid kan worden van metingen met minder dure apparatuur. Dit inzicht maakt de ontwikkeling van een meetinstrument mogelijk wat door sportmedische centra en fysiotherapeuten gebruikt kan worden om biomechanische loopefficiëntie in beeld te brengen. En wordt inzichtelijk hoe deze vergroot kan worden door middel van techniek aanwijzingen en oefeningen, waarmee de kans op hardloopblessures wordt verkleind.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2016
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H. Bekhuis
Verantwoordelijke organisatie:
SMA Midden Nederland