BLINC: BLadder cancer Immunotherapy aNd Cost-effectiveness. WGS-based biomarker discovery for cost-effective immunotherapy for urothelial cancer patients
Om te kunnen voorspellen of immunotherapie met pembrolizumab werkzaam is bij patiënten met lokaal uitgebreide of uitgezaaide vorm van urinewegkanker (urotheelcelcarcinoom: UC) is onderzoek gedaan met het DNA en het RNA middels biopten van de kankercellen van patiënten met UC.
Studie
Gekeken is naar aanwijzingen binnen het DNA/RNA. De uitkomst hiervan was dat een grote hoeveelheid immuuncellen in vergelijking met de hoeveelheid omgevingscellen (stromale cellen) voorspellend was voor de werking van de behandeling met pembrolizumab. Deze verhouding van immuuncellen versus stromale cellen is vertaald naar een zogenoemde T-cel-naar-stroma-verrijkingsscore (TSE).
Resultaten
De uitkomsten toonden aan dat patiënten met een negatieve TSE-score geen baat hadden bij de behandeling met pembrolizumab.
Omdat tegenwoordig het aantal patiënten dat een tweedelijnsbehandeling met pembrolizumab krijgt klein is door nieuwe ontwikkelingen in de behandelstrategie van blaaskanker, was het valideren van de TSE-score in de praktijk niet mogelijk. Onvoldoende patiënten konden worden geïncludeerd en om die reden is de studie voortijdig afgebroken.
De significante voorspellende waarde van de TSE-score is daarom retrospectief gevalideerd door twee buitenlandse patiëntcohorten met dezelfde ziekte en behandeld met een soortgelijke immunotherapie. De ontwikkelde TSE-score blijkt een potentieel veelbelovende klinisch toepasbare score, die voor de start van de behandeling met pembrolizumab al kan voorspellen of een patiënt wel of geen baat zal hebben van de behandeling. Nader onderzoek is nodig om de methode te optimaliseren en te kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk.
Samenvatting bij start
Immunotherapie is een nieuwe vorm van behandeling voor patiënten met uitzaaiingen van blaaskanker. Deze behandeling is zeer effectief bij 1 van de 4 patiënten, maar helaas hebben 3 van de 4 patiënten minder of geen baat bij de behandeling.
Onderzoek
Dit onderzoek heeft tot doel patiënten die kunnen profiteren van immunotherapie beter te leren herkennen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een test waarbij al het DNA van de kankercellen wordt vergeleken met het normale DNA van die patiënt. De verschillen laten zien welke stukjes DNA afwijkend zijn en met behulp van die gegevens wordt gekeken of te bepalen is wie kan profiteren van deze therapie.
Verwachte resultaten
Dit onderzoek is van belang om zo veel mogelijk patiënten die een goede kans op voordeel hebben te behandelen en de andere patiënten onnodige bijwerkingen en tijdsverlies te besparen. Ook voor de betaalbaarheid van de zorg is dit onderzoek belangrijk: immunotherapie is duur en onnodige behandeling is een slechte besteding van schaarse middelen.
Producten
Auteur: Y. Salhi1, MD, P. A. J. Mendelaar1, MD PhD, V. de Weerd1, C. Beaufort1, R. Head1, H. M. Westgeest2, J. Voortman3, M. J. B. Aarts4, J. M. Martens1, PhD, A. van der Veldt1, MD PhD, R. de Wit1, MD PhD, S. M. Wilting1, PhD, D. G. J. Robbrecht1, MD PhD
Auteur: Maud Rijnders1,16, J. Alberto Nakauma-González 1,2,3,16, Debbie G. J. Robbrecht 1, Alberto Gil-Jimenez 4,5, Hayri E. Balcioglu 1, Astrid A. M. Oostvogels1, Maureen J. B. Aarts6, Joost L. Boormans 2, Paul Hamberg7, Michiel S. van der Heijden 4,8, Bernadett E. Szabados9, Geert J. L. H. van Leenders 10, NivenMehra 11, Jens Voortman 12, Hans M. Westgeest 13, Ronald de Wit1, Astrid A. M. van der Veldt1,14, Reno Debets 1,17 &Martijn P. Lolkema 1,15,17
Magazine: Nature Communications
Begin- en eindpagina: 1349-1457
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10866910/pdf/41467_2024_Article_45714.pdf
Auteur: Maud Rijnders1 · Debbie G. J. Robbrecht1 · Astrid A. M. Oostvogels1 · Mandy van Brakel1 · Joost L. Boormans2 · Maureen J. B. Aarts3 · Hayri E. Balcioglu1 · Paul Hamberg4 · Jens Voortman5 · Hans M. Westgeest6 · Martijn P. Lolkema1 · Ronald de Wit1 · Astrid A. M. van der Veldt1,7 · Reno Debets1
Magazine: Cancer Immunology, Immunotherapy
Begin- en eindpagina: 759-767
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35976415/
Auteur: Maud Rijnders1, Hayri E. Balcioglu1, Debbie G.J. Robbrecht1, Astrid A.M. Oostvogels1, Rebecca Wijers1, Maureen J.B. Aarts2, Paul Hamberg3, Geert J.L.H. van Leenders4, J. Alberto Nakauma-Gonzalez1,5,6, Jens Voortman7, Hans M. Westgeest8, Joost L. Boormans5, Ronald de Wit1, Martijn P. Lolkema1, Astrid A.M. van der Veldt1,9, and Reno Debets1
Magazine: Clinical Cancer Research
Begin- en eindpagina: 215-226
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34615720/