Mobiele menu

BLOC-II –Breast cancer Long-term Outcomes on Cardiac functioning: a longitudinal study

Lange termijnuitkomsten op de hartfunctie na borstkanker: een longitudinale studie

Leidt de behandeling voor borstkanker op de lange termijn tot hartproblemen? En als dat zo is, in welke mate? Is dan extra zorg nodig? Moet de huisarts deze vrouwen, omdat ze niet meer voor nacontroles in het ziekenhuis komen, naar de cardioloog verwijzen? Over deze belangrijke vragen met grote gevolgen voor de zorg na kanker ontbreekt wetenschappelijke onderbouwing.

BLOC-I

Daarom hebben we 6-9 jaar geleden de BLOC-I studie uitgevoerd in de eerste lijn. We vergeleken de hartfunctie van 350 vrouwen die meer dan 5 jaar geleden behandeld zijn voor borstkanker met chemo- en/of radiotherapie met die van 350 vrouwen zonder kanker. Daaruit bleek dat voor borstkanker behandelde vrouwen een licht verhoogd risico hadden op milde verminderde hartfunctie. Volgens huidige richtlijnen is behandeling hiervoor niet nodig.

Doel BLOC-II

Omdat de BLOC I-studie een eenmalige meting was, kon eventuele achteruitgang van de hartfunctie niet worden geanalyseerd. Daarom willen we een tweede hartfunctiemeting uitvoeren bij dezelfde vrouwen.

Producten

Kenmerken

Projectnummer:
08391052110002
Looptijd: 49%
Looptijd: 49 %
2022
2028
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. D. Brandenbarg PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen
Afbeelding

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde door aioto's

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. Lees meer over deze onderzoeken.