Bouwstenen van succes: Analyse van kerncomponenten in een effectieve interventie voor jonge kinderen
Dit onderzoek richt zich op de kernelementen van de preventieve interventie Cool Little Kids om angstproblemen bij jonge kinderen te verminderen en verergering te voorkomen via hun ouders als intermediair. De Cool Little Kids interventie maakt gebruik van verschillende Cognitieve gedragstherapie kernelementen, een erkende en goed onderzochte methode voor de behandeling van angstproblematiek. Het specifieke effect van deze kernelementen is nog niet bekend.
Doel
Het doel van het project is om de effectiviteit van de kernelementen van de Cool Little Kids interventie te onderzoeken. In drie verschillende deelprojecten wordt onderzocht voor wie, wanneer en waarom een kernelement werkt. Dit onderzoek wil bij te dragen aan een efficiënte en doelgerichte toepassing van preventieve angstinterventies.
Aanpak/werkwijze
In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van gegevens uit een grootschalige Randomized Controlled Trial naar de kosten-effectiviteit van de Cool Little Kids interventie in Nederland. Ook worden nieuwe kwantitatieve en kwalitatieve data verzameld om inzicht te krijgen in de werkzame kernelementen van Cool Little Kids, zoals wanneer, voor wie en waarom ze effectief zijn. Verder wordt gekeken of bepaalde kernelementen mogelijk niet effectief zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie en als ouders de intermediair zijn.
Samenwerkingspartners
Het projectteam is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen onderzoekers met uitgebreide expertise rondom angst en een statistisch expert, een GGD medewerker en een professional in de geestelijke gezondheidszorg die over de complementaire kennis en ervaring beschikken om dit project succesvol uit te voeren.
Verwachte resultaten
De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek belangrijke vragen zullen beantwoorden rondom werkzaamheid van kernelementen van preventieve interventies. Dit kan een positieve impact hebben op de samenleving, dankzij interdisciplinaire samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en clinici. Dit onderzoek kan zorgen voor een efficiëntere en doelgerichtere toepassing van preventieve angstinterventies, waardoor we kinderen en hun gezinnen nog beter kunnen helpen.
De resultaten worden half 2026 verwacht.