Boys'Contact: doorontwikkeling en effectmeting van een interventie voor preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het programma is uitgeprobeerd in 20 jeugdzorginstellingen. De complexe en onrustige situatie in de jeugdzorg speelde tijdens het project een belangrijke rol. Het programma en evaluatieonderzoek konden daarom niet altijd worden uitgevoerd zoals bedoeld, waardoor nu nog geen uitspraken kunnen worden gedaan over de effectiviteit. Make a Move werd over het algemeen positief gewaardeerd door jongens, trainers en jeugdzorgmedewerkers. De uitdaging nu is Make a Move goed te implementeren. Make a Move is opgenomen in de inventarisatie voor het Kwaliteitskader 'Voorkomen van seksueel misbruik in de jeugdzorg'.
Verslagen
Eindverslag
Make a Move is een preventieproject voor jongens van 12 t/m 17 in de residentiële jeugdzorg. Make a Move is een groepsinterventie van 8 bijeenkomsten voor een kwestbare groep jongens ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het programam is planmatig ontwikkeld en theoretisch onderbouwd. Het programma heeft een cognitieve gedragsmatige aanpak gericht op attitudeverandering en het aanleren van sociaal-relationele vaardigheden. Experts uit het werkveld van de jeugdzorg hebben een belangrijke input gegeven bij de ontwikkeling van het programma en hun deelname in de hiervoor samengestelde begeleidingscommissie. 20 instellingen voor Jeugd en Opvoedhulp hebben deelgenomen aan de proefimplementatie van Make a Move waardoor effectiviteit en uitvoerbaarheid kon worden geëvalueerd door de Universiteit Maastricht. De ingewikkelde en momenteel erg onrustige situatie in de jeugdzorg heeft de proefimplementatie echter in de weg gezeten, waardoor het programma en de evaluatie niet kon worden uitgevoerd zoals bedoeld. Hierdoor kunnen op dit moment nog geen uitspraken worden gedaan over de effecten van het programma. Vervolgonderzoek is nodig. Wel zijn waardevolle aanwijzingen verkregen voor het definitieve programma en het scholingsprogramma voor jeugdzorgprofesssonials. Inbedding van Make a Move in het instellingbeleid is belangrijk, zodat het programma beter tot zijn recht komt. Jeugzorginstellingen hebben een duidelijke behoefte laten zien om Make a Move uit te willen voeren. Vrijwel alle deelnemende instellingen hebben zich opgegeven voor de train-de-trainer module (tweedaagse scholing en terugkomdag) om Make a Move zelf te gaan uitvoeren binnen de instelling. Jongens waardeerden de trainers en training gemiddeld met een 8. Make a Move is opgenomen in de inventarisatie die gemaakt is ten behoeve van het Kwaliteitskader 'Voorkomen van seksueel misbruik in de jeugzorg'.
Dit project, dat bij aanvang de definitieve naam Make a Move heeft gekregen, is een preventieproject voor jongens van 12 t/m 17 jaar in de residentiele jeugdzorg. Het bestaat uit de ontwikkeling van een groepsinterventie om gezond seksueel gedrag te bevorderen en seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Deze interventie wordt op effectiviteit onderzocht. Ook vindt een procesevaluatie plaats. In dit project werkt Rutgers WPF samen met de Universiteit van Maastricht. Het project duurt in totaal 28 maanden.