Mobiele menu

Brabantse GO! voor een groene gezonde leefomgeving

Met het project: ‘Een Brabantse GO! voor een groene gezonde samenleving’ willen de leefomgeving in Noord-Brabant verbeteren. Daarom gaan we aan de slag met de GO! methode. In drie gemeenten Oss, Bernheze en Breda gaat de GGD nauw samenwerken met de gemeenten en inwoners. Ook gaan we werken met de kenmerken van ‘lerend evalueren (PBL). Door samen te werken en te leren van elkaar, willen we een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de inwoners in hun leefomgeving.

Meer informatie

Lees meer over dit project op de website van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving.

Doel

Het toepassen van instrumenten voor gezonde leefomgeving door een verdiepend proces van drie ruimtelijke ontwikkelingen om te komen tot een concreet plan of adviezen over gezondheid en of een groenere gezondere leefomgeving.

Aanpak/werkwijze

Dit project bestaat uit meerdere werkpakketten:

  • Werkpakket 1: Algemene coördinatie en procesbegeleiding
  • Werkpakket 2: Gebiedsontwikkeling Oss
    Voor de verstedelijkingsopgave in dit gebied is de visie om de waarde van het tussenliggende gebied te vergroten voor beleving, natuur en ontmoeting.
  • Werkpakket 3: Gebiedsontwikkeling Bernheze.
    We zullen middels de GO! methode – door (1) feiten en cijfers, (2) wijkgesprekken, en (3) kansen – in beeld brengen hoe er vanuit gezondheid invulling kan worden gegeven aan deze gebiedsontwikkeling.
     
  • Werkpakket 4: Gebiedsontwikkeling Breda
    Een belangrijk thema binnen Breda is het vergroten van de kansengelijkheid in de stad. Binnen ‘Stad in een park’ willen we meer groen en water toevoegen en de stad zo gezonder, en daarnaast willen we groen en water meer beleefbaar maken. 
  • Werkpakket 5: Leergemeenschap t.b.v. instrumenten
  • Werkpakket 6: Externe Communicatie

Samenwerkingspartners

Samenwerking van Brabantse gemeenten om samen met GGD’en breed beschikbare praktijkgerichte kennis over een groene gezonde leefomgeving te benutten en te borgen binnen de ontwikkeling van domeinoverstijgende beleidsambities. Dat betekent voor het project dat professionals (sociaal, gezondheids- en ruimtelijk-fysiek) nauw met elkaar gaan optrekken. 
Gekozen is voor samenwerking van 3 Brabantse gemeenten met vraagstukken die aansluiting vinden bij het thema gezonde leefomgeving om adviesinstrumenten van 3 Brabantse GGD’en Portaal omgevingsadvies (GGD Omgevingsadvies) en BrOS (De Brabantse Omgevingsscan (BrOS) toe te passen met invalshoeken voor:
•             Sociaal Gezondheidsbeleid: leefomgeving een kans geven, kans voor gemeenten via GALA, de uitdaging en kansen van de Omgevingswet
•             Ruimtelijk Ordening beleid: Omgevingsvisie / omgevingsplan. Gezondheid een plek geven in …
•             Gezondheid meenemen bij de start van ruimtelijke (gebieds)ontwikkeling
•             Gezondheid meenemen bij uitvoering van bestaande ruimtelijke plannen

 

(Verwachte) Resultaten

De project oogt de geleerde lessen te borgen in de praktijk en in beleid. : We communiceren breed over onze bevindingen in samenwerking met de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving. We gaan ervan uit dat de eindproducten verschillen per doelgroep. Communicatie naar gemeenten/GGD-en/stakeholders is wellicht vergelijkbaar, maar afwijkend van communicatie naar inwoners. We denken aan uitsplitsen naar doelgroepen: gemeenten, inwoners, andere stakeholders, andere GGD’en. We communiceren over onze bevindingen zodat mogelijk andere gemeenten, of bewoners en gebruikers van het gebied van onze geleerde lessen gebruik kunnen maken.

Kenmerken

Projectnummer:
11010032310012
Looptijd: 57%
Looptijd: 57 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Judith Helmink
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Hart voor Brabant