Mobiele menu

Bridging the gap between exposure to AMR in the environment and impact to human health

Antimicrobiële resistentie (AMR) bemoeilijkt de behandeling van bacteriele infecties. De verspreiding van antibioticaresistente bacteriën (ARB) in de omgeving (water, bodem, lucht) draagt bij aan de blootstelling van de mens aan ARB. Informatie over de gevolgen van blootstelling aan ARB in het milieu voor de gezondheid is echter schaars. 

Doel

In dit project werd een werkgroep opgericht, welke de technieken en methodieken beschreven heeft om de blootstelling aan ARB in het milieu en de gevolgen daarvan te bestuderen. Deze methodieken en technieken bepalen de kwantitatieve blootstelling aan ABR, brengen in kaart de keten van kolonisatie naar infectie (dosis-responsanalyse), onder ander door epidemiologisch onderzoek, en doen onderzoek naar horizontale genoverdracht.

(Verwachte) resultaten

De projectresultaten kwamen in de vorm van aanbevelingen:

  • De toepassing van blootstellingsbeoordelingen voor milieublootstelling aan AMR toenemen.
  • Meer toepassing van epidemiologische benaderingen voor specifiek blootgestelde bevolkingsgroepen als werknemers van afvalwaterzuiveringsinstallaties.
  • Meer onderzoek op het gebied van horizontale genoverdracht dat vertaald kan worden in modellen van de snelheid van genoverdracht in het milieu en in de menselijke darmen.

Producten

Titel: Workshop JPIAMR Bridging the gap between exposure to AMR in the environment and impact to human health
Auteur: Ana Maria de Roda Husman, Juanita Haagsma, Nick Ashbolt, Paul Hunter, Chuck Haas,Rob Lake, Karen Levy, Huw Taylor, Mark Sobsey, Ed Topp, Amy Kirby, Heike Schmitt, Jack Schijven

Verslagen


Eindverslag

Antimicrobiële resistentie bemoeilijkt de behandeling van bacteriele infecties. De verspreiding van antibioticaresistente bacteriën (ARB) in de omgeving (water, bodem, lucht) draagt bij aan de blootstelling van de mens aan ARB. Informatie over de gevolgen van blootstelling aan ARB in het milieu voor de gezondheid is echter schaars. De werkgroep die in dit project is opgericht heeft de technieken en methodieken geïnventariseerd die beschikbaar zijn om de blootstelling aan ARB in het milieu en de gevolgen daarvan systematisch te bestuderen en te evalueren. Deze zijn (i) bepalen van de kwantitatieve blootstelling aan ABR, (ii) in kaart brengen van de keten van kolonisatie naar infectie (dosis-respons analyse), onder ander door epidemiologisch onderzoek, en (iii) onderzoek naar horizontale genoverdracht. De resultaten kunnen door onderzoekers en wetenschapsfinanciers gebruikt worden, bijvoorbeeld bij het opstellen van onderzoeksvoorstellen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
547001010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A.M. de Roda Husman
Verantwoordelijke organisatie:
RIVM