Mobiele menu

Bronchodilators for wheeze in young children presenting to primary care: a randomised, placebo-controlled, multicentre, parallel group trial (KIWI study)

Werkt salbutamol om piepklachten bij jonge kinderen te verminderen?

De studie is voortijdig beëindigd vanwege problemen bij het verkrijgen van een geschikte placebo-inhalator. (jul 2021)

Bij een op de tien kinderen onder de twee jaar schrijft de huisarts salbutamol voor vanwege piepklachten. Salbutamol is een verwijder van de luchtwegen en het is aangetoond dat het werkzaam is bij oudere kinderen met astma.
Of het ook werkt bij jonge kinderen onder de twee jaar met piepklachten is echter niet bekend. Salbutamol kan bovendien bijwerkingen hebben en de toediening met een maskertje kan voor jonge kinderen onprettig zijn.

Studie

In deze prospectieve, gerandomiseerde multicenter studie wordt de (kosten-)effectiviteit van salbutamol onderzocht. Hierbij wordt de ernst van de klachten over de tijd vergeleken tussen twee groepen: behandeling met salbutamol versus placebo. Het onderzoek zal plaatsvinden in de eerstelijn, in veertig praktijken in Nederland en België. In Nederland gaat het alleen om huisartsen; in België gaan veel jonge kinderen ook rechtstreeks naar een kinderarts in plaats van naar de huisarts. Daarom nemen in België naast huisartsen ook eerstelijns kinderartsen deel.

Verwachte uitkomsten

Onderzocht wordt of de toediening van salbutamol effect heeft op het verloop van de gemiddelde respiratoire symptoomscore (piepen, hoesten en kortademigheid gedurende de dag en de nacht) over 5 dagen, zoals beoordeeld door de ouders.

Kenmerken

Projectnummer:
852101054
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.C. van de Pol
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht