Mobiele menu

Buitengewoon kennis-maken: collaboratief onderzoek naar zeven beleidsinitiatieven in complexe zorg

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking staat voor grote uitdagingen, vooral voor mensen met een complexe zorgvraag. Er is een groeiend personeelstekort, en de financiële druk neemt toe. Om deze uitdagingen aan te pakken, ontwikkelen organisaties verschillende beleidsinitiatieven. Dit onderzoek volgt zeven verschillende initiatieven binnen zeven organisaties. 

Doel

Dit onderzoek heeft een kennisdoel en een zorgverbeteringsdoel. De opgedane kennis wordt tijdens en na het project direct ingezet in de deelnemende zorgpraktijken. 

Kennisdoel

  1. kennis opdoen over het vertalen van beleid naar specifieke locaties; 
  2. leren van elkaars vraagstukken tussen zorgorganisaties; 
  3. kennis opdoen over dit collaboratieve onderzoek en 
  4. oplossingsrichtingen vinden die herkenbaar zijn voor andere organisaties en zo bijdragen aan toekomstbestendige complexe zorg. 

Zorgverbeteringsdoel:

  1. het leven van personen die levenslang zijn aangewezen op professionele zorg draaglijker maken;
  2. bijdragen aan de draagkracht van directbetrokkenen, door samen op te trekken en gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen.

Aanpak/werkwijze 

In elk van de zeven deelnemende zorgorganisaties wordt een kernteam gevormd, bestaande uit bewoners, familie, zorgverleners en anderen. Ieder team onderzoekt hoe het geselecteerde beleidsinitiatief kan bijdragen aan toekomstbestendige zorg op een locatie voor mensen met een complexe zorgvraag. Het team verkent, ontwikkelt en implementeert het initiatief, met ondersteuning van onderzoekers en experts. Samen vormen de organisaties een leergemeenschap die kennis deelt en ontwikkelt over zowel de inhoud van de initiatieven als de samenwerking en organisatie.

Samenwerkingspartners 

In elke organisatie doet een brede groep betrokkenen mee; van directie tot medewerkers in het primaire proces. Het gaat om langdurige beleidsinitiatieven, die aansluiten bij de kanslijnen in het Transitieakkoord. De organisaties hebben vooral zelf belang om deze initiatieven verder vorm te geven, en zijn dus zeer gemotiveerd. Vanuit een inhoudelijke drive willen de onderzoekers die inzet vooral faciliteren. De nadruk ligt op het kijken naar de dagelijkse praktijk van primair proces én beleid, inhoudelijk van elkaar leren en passende, toekomstbestendige oplossingen bedenken. De variatie in initiatieven biedt de mogelijkheid om kennis op te doen over zowel verbeteringen als langdurige samenwerkingsverbanden die verder gaan dan individuele casussen.

(Verwachte) Resultaten

De exacte resultaten van dit onderzoek zijn vooraf moeilijk te voorspellen. Wel is het van belang dat de opbrengsten gedeeld kunnen worden. In de laatste onderzoeksfase (maand 33-48) wordt per locatie, samen met betrokkenen uit het primaire proces, het beleid én de directie, en met eventueel aangesloten experts, bepaald welke producten nuttig zijn om de ontwikkelingen te borgen en verder te brengen. Bijvoorbeeld:

  1. een leermodule voor betere samenwerking tussen medewerkers in het primaire proces, behandelaren en beleidsmedewerkers; 
  2. een beeldverhaal dat het formele en informele zorgnetwerk rondom een bewoner inzichtelijk maakt; 
  3. een animatie die uitnodigt tot reflectie op verschillende betekenissen van persoonsgerichte zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
11060012310010
Looptijd: 3%
Looptijd: 3 %
2024
2028
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. G.F. Bos
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit voor Humanistiek