Mobiele menu

BUNDLE: Betalen voor Uitkomsten in de Nederlandse Medisch-specialistische zorg: Doen, Leren en Evalueren

Om tot uitkomstgerichte medisch-specialistische zorg te komen, is het noodzakelijk dat het organiseren en aanbieden daarvan lonend is voor zorgprofessionals. Dergelijke ‘uitkomstgerichte bekostiging’ gebeurt echter nog op beperkte schaal. Bovendien zijn lopende initiatieven nog niet geëvalueerd.

Doel

Dit project doet onderzoek naar de impact van uitkomstgerichte bekostiging op resultaten zoals zorgkosten, zorgkwaliteit en zorgvolumes. Ook bestuderen we hoe deze resultaten tot stand zijn gekomen, en wat daarin best practices zijn.

Werkwijze

In het project kijken we naar alle fases van uitkomstgerichte bekostiging, namelijk: design, implementatie en voortzetting. We onderzoeken een breed scala aan initiatieven voor uitkomstgerichte bekostiging.

Resultaat

Op basis van dit project stellen we een handleiding voor effectieve uitkomstgerichte bekostiging op, die we zullen delen met het veld.

Kenmerken

Projectnummer:
516008005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.N. Struijs
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum
Afbeelding

Onderzoek naar uitkomstgericht organiseren en betalen

Hoe kom je tot samenwerkingsvormen en contractafspraken die het best passen bij de wensen en behoeftes van de patiënt? Om dit te onderzoeken, vergelijken en evalueren 6 projecten verschillende initiatieven van uitkomstgericht organiseren en betalen in de medisch-specialistische zorg. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.