Mobiele menu

Burgerparticipatie Uitvoeringsagenda Wonen, Welzijn en Zorg

Om professionele hulp beschikbaar te houden voor wie dat echt nodig heeft, moet de samenleving weer meer sámen gaan leven. In de uitvoeringsagenda Wonen Welzijn Zorg 2030 van de Hoekse Waard staat daarom centraal wat inwoners zelf kunnen doen, samen met hun eigen omgeving en hoe organisaties hierin kunnen helpen. Inwoners zullen steeds meer op elkaar en hun sociale omgeving worden aangewezen. Dit vraagt een andere manier van denken en werken van inwoners, maatschappelijke organisaties en professionals. In dit project wordt daarom sterk ingezet op inwonersparticipatie en dorpsnetwerken.

Doel

Om de nieuwe manier van werken in wonen, welzijn en zorg te realiseren zijn de inwoners cruciaal. 

Er komt een nieuwe netwerkstructuur die inwoners, via dorpsvertegenwoordigers en dorpsnetwerken, stevig positioneert, zonder hun precieze rol uit te stippelen. Deze dorpsnetwerken gaan de gezamenlijk opgestelde dorpsagenda’s in de praktijk brengen.

Aanpak/werkwijze

Om de dorpsnetwerken vorm te geven, gaan de programmamanagers op zoek naar betrokken inwoners. Het project start in de dorpen Strijen en Numansdorp. De bestaande voorzieningen en netwerken zullen in kaart gebracht worden. Daarnaast zullen er diverse bijeenkomsten georganiseerd worden waar thema’s centraal staan als ‘wat leeft er’ en ‘hoe kunnen we met elkaar de zorg toekomstbestendig houden?’ en ‘wat is daarvoor nodig, qua woningen, voorzieningen, houding en gedrag?’ Over welke onderwerpen willen inwoners graag meepraten? Bij welke initiatieven willen inwoners zelf actief een rol spelen? Naast het inzetten van dorpsnetwerken voor het opstellen van dorpsagenda’s maakt het project ook gebruik van een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE).

Samenwerkingspartners

In de Hoekse Waard is, sinds het opstellen van de Wonen Welzijn en Zorg Visie 2030 in 2019, een duurzame samenwerking in gang gezet, met een diversiteit aan partners op het vlak van wonen, welzijn en zorg. Het gaat onder meer om: Welzijn Hoeksche Waard, Alerimus, Zorgcoöperatie Strijen, Ouderenbonden, Dorpsverenigingen, 1ste lijnszorg (Huisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten), Zorgwaard, HW Wonen, Careyn, Bibliotheek Hoeksche Waard, Zorggroep Hoeksche Waard, Odensehuis, Cavent, Zorgcampus, MEE-plus, Heemzicht, Samergo, Pameijer, Gemiva, CZ Zorgkantoor/zorgverzekeraar en Archipel. In de komende periode is het de bedoeling de samenwerking nog verder uit te breiden.

Verwachte resultaten

Het beoogde resultaat is dat in 2030 in alle veertien dorpen in de Hoeksche Waard dorpsnetwerken zijn die de dorpsagenda mede vormgeven. De gemeente en maatschappelijk partners sluiten hierop aan, waarmee de initiatieven die in de verschillende dorpen bestaan, versterkt worden.

Kenmerken

Projectnummer:
10100082310022
Looptijd: 52%
Looptijd: 52 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
de Lange
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Hoeksche Waard
Afbeelding
Verschillende mensen aan het samenwerken

Burgerparticipatie

Eén van de uitgangspunten van de Juiste Zorg Op de Juiste Plek is dat de zorg tot stand komt in overleg met de patiënt/cliënt en naasten. ZonMw wil bijdragen aan het versterken van de rol van burgers in besluitvormingsprocessen in zorg en welzijn. Vanuit deze subsidieronde financiert ZonMw het verstevigen en borgen van burgerparticipatie in 12 domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden in verschillende regio’s van het land. Dit project is er daar één van. Bekijk hier de andere 11 projecten.