Mobiele menu

BUURTSUPERS IN KRIMPREGIO'S - integrale interventie voor re-integratie, participatie en leefbaarheid

Vraagstuk

Buurtsupers worden in krimpregio’s ingezet bij de problematiek rond onder andere werkgelegenheid en participatie, voorzieningenniveau en leefbaarheid. De buurtsuper biedt meewerkplekken voor re-integratie en participatie van mensen met lange afstand tot de arbeidsmarkt. Wat zijn de effecten van meewerktrajecten in buurtsupers op re-integratie en participatie? Hoe kom je tot een meer integraal werkproces tussen participatie en maatschappelijke ondersteuning?

Onderzoek

De gemeenten Steenwijkerland en Lochem zijn samen met Support & Co dit onderzoek gestart, omdat zij de samenwerking met de buurtsuper breder willen positioneren in het gemeentelijk beleid. Net als veel gemeenten streven zij naar een integrale, domein-overstijgende aanpak in het sociaal domein om de schaarse financiële middelen zo efficiënt mogelijk te benutten. Het onderzoek moet duidelijk maken welke maatschappelijke en financiële baten de buurtsuper genereert op diverse gemeentelijke beleidsterreinen en aanknopingspunten bieden hoe de gemeenten hier optimaal gebruik van kunnen maken.

Uitkomst

De meewerktrajecten in de buurtsuper kunnen maatschappelijke meerwaarde creëren en kosteneffectief uitpakken voor gemeenten. In de periode 2007 - 2016 leidde 30% van de trajecten tot uitstroom naar betaald werk. De aanwezigheid van een winkel versterkt de zelfredzaamheid van ouderen in het dorp en vermindert de vraag naar geïndiceerde Wmo ondersteuning. De samenwerking tussen gemeente en supermarkt loopt echter niet altijd soepel. Hierdoor worden trajecten onderbenut. Gemeente kunnen subsidiekosten terugverdienen, als zij de trajecten volledig benutten.

Producten

Zie ook:

Artikel Trots op je vak: Het werk is er al en is makkelijk aan te passen

Betrokken organisaties

Gemeente Lochem, gemeente Steenwijkerland, NYFER en Support & Co.

Producten

Titel: Buurtsupers: integrale interventie voor leefbaarheid, re-integratie en participatie
Auteur: Lucienne Berenschot,Leo van der Geest
Titel: Handboek Superrr
Auteur: Lucienne Berenschot
Titel: Superrr
Auteur: En Door BV
Titel: Workshop "Maatschappelijke effecten Superrr en de business case voor de gemeente"
Auteur: Lucienne Berenschot
Titel: Een dorpswinkel als integrale oplossing voor leefbaarheid, zelfredzaamheid en re-integratie
Auteur: Lucienne Berenschot

Verslagen


Eindverslag

Een 'sociale supermarkt’ draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp en biedt werk aan mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Het kan maatschappelijke meerwaarde creëren en kosteneffectief uitpakken voor gemeenten. In de periode 2007–2016 heeft 30% van de re-integratie trajecten geleid tot uitstroom naar betaald werk. Mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelen hun sociale vaardigheden en netwerk en verbeteren hun arbeidscompetenties. Oudere dorpsbewoners kunnen langer thuis wonen en ervaren meer zelfredzaamheid door de aanwezigheid van een winkel. Toch verloopt de samenwerking tussen gemeente en supermarkt niet altijd soepel. Er is sprake van onderbenutting van trajecten. Volledige benutting is de sleutel voor een gemeente om de subsidiekosten terug te verdienen. De mogelijkheden daartoe zijn groter als re-integratiecliënten (P-wet) en mensen met een beperking (Wmo) een traject kunnen volgen. Het onderzoek doet suggesties voor een integrale aanpak door gemeenten door een geleidelijke ontschotting binnen het sociaal domein.

Kenmerken

Projectnummer:
535006002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. L. Berenschot
Verantwoordelijke organisatie:
NYFER - Nyenrode Forum for Economic Research