Mobiele menu

Caolitievorming ter voorbereiding op participatie hubs. Regio Noord Veluwe

Aanleiding/achtergrond

In de regio Noord-Veluwe is de participatie van veel inwoners en patiënten in de zorg nog niet groot. In het bijzonder geldt dat voor jongeren, mensen in financiële problemen, ouderen en inwoners met psychische problematiek. Dit bleek ook tijdens de co-creatiesessie op 16 april 2024. De bekendheid met de participatie-opgaven rond vergrijzing en gezondheidsverschillen is beperkt. Er is pas een begin gemaakt met samenwerking tussen inwoners en patiëntenorganisaties op regionaal niveau. Er zijn positieve ontwikkelingen, zoals een beginnend netwerk van inwoners- en patiëntenorganisaties.

Doel

In de optiek van Zorgbelang Inclusief zijn inwoners in de regel vooral betrokken op vraagstukken in hun directe leefomgeving, dat wil zeggen de eigen leefsituatie, de wijk, het dorp, de stad. Op die betrokkenheid en inzet wil Zorgbelang Inclusief voortbouwen om te komen tot een regionale infrastructuur. 

Inwoners en patiënten worden betrokken bij beleid en praktijk van welzijn en zorg. Zij brengen (ervaring) kennis in en dragen bij aan een beter aanbod van zorg en welzijn. Mensen worden gehoord, doen mee en zijn zelf aan zet. Zo wordt gezamenlijk een beeld ontwikkeld van wat een participatie hub moet zijn.

Aanpak/werkwijze

De insteek is om per gemeente in gesprek te gaan met relevante inwoners- en patiëntenorganisaties. Daarnaast met personen die minder bekend zijn met participatie en die daarom expliciet benaderd worden (zoals imams, leden wijkraden, leden jongerenorganisaties, ervaringsdeskundigen). Het onderwerp van de gesprekken is: hoe geven we vorm aan participatie op thema’s die voor de doelgroep relevant zijn? Welke netwerken zijn er en hoe willen we die verstevigen en uitbouwen? 

Zorgbelang Inclusief verbindt betrokken (organisaties van) inwoners en patiënten bij de coalitie en ontwikkelt een globale visie op de participatie-hub. Dit gebeurt via gesprekken, (kleinschalige) bijeenkomsten en laagdrempelige communicatie. 

Samenwerkingspartners

  • Zorgbelang Inclusief heeft verbindingen met de regio Noord-Veluwe door regionale participatie in regioplannen en Gezond Veluwe, het adviseren van inwonerinitiatieven leefbaarheid en het ondersteunen van patiënten/adviesraden.
  • Spectrum doet veel opdrachten op het thema inwonersparticipatie. Spectrum heeft veel contacten met gemeenten, maatschappelijke organisaties en inwonersorganisaties.
  • DKK heeft goede contacten met dorpsbelangenorganisaties en diverse dorpshuizen in Noord Veluwe. Zij zijn sterk in participatie, advisering en ondersteuning van inwonerinitiatieven.
  • De Gelderse Academie heeft nauwe verbindingen met de regio Noord-Veluwe en is een initiatief is van inwoners uit de regio. Onder meer heeft de Gelderse Academie bijeenkomsten voor en met inwoners georganiseerd in het kader van het Integraal Zorg Akkoord. 

(Verwachte) Resultaten

  • Het ontwikkelen van informatiemateriaal om inwoners- en patiëntenorganisaties te informeren over de wenselijkheid en mogelijkheid van regionale participatie en de participatie-hub. 
  • Het organiseren van verschillende bijeenkomsten op zowel regionaal als gemeentelijk niveau om met inwoners- en patiëntenorganisaties in gesprek te gaan.
  • Het voeren van gesprekken met relevante inwoners- en patiëntenorganisaties en personen die minder bekend zijn met participatie en die daarom expliciet benaderd worden.
  • Het voeren van gesprekken met overige relevante organisaties, zoals gemeenten, instellingen en zorgverzekeraar om hen te informeren en te betrekken bij de participatie-hub. Het betreft hier potentiële gebruikers van de participatie-hub. 
  • Het opstellen van een convenant.   

Kenmerken

Projectnummer:
11150012410005
Looptijd: 79%
Looptijd: 79 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
C.J.M. Kalthoff
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgbelang Inclusief