Mobiele menu

CARE4STROKE program: Caregiver mediated exercises with e-Health support for early supported discharge after stroke.

CARE4STROKE is een acroniem dat staat voor ‘Caregiver mediated exercises with e-Health support for early supported discharge after stroke’. In het onderzoek wordt de doelmatigheid van het vroegtijdig betrekken van partner en/of familielid van de CVA-patiënt in het revalidatieproces over de eerste acht weken na ontslag uit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis onderzocht. Op basis van loting wordt bepaald wie van de partners van CVA-patiënten (N=66) worden opgeleid  tot ‘coach’ of ‘co-therapeut’. Het oefenprogramma is gericht op het verbeteren van spierkracht en het veilig weer uitvoeren van transfers en (trap)lopen in de eigen thuissituatie. Bovendien zal het programma dagelijks door de fysiotherapeut uit elk centrum op afstand worden ondersteund middels e-health (tele-revalidatie).  Naast een economische evaluatie waarbij sterk zal worden gekeken naar het ontslagmoment, zal de zelf gerapporteerde gezondheidsstatus van de patiënt, de ervaren zorglast en het welbevinden van de partner worden geëvalueerd ten opzichte van de gangbare zorg.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Producten

Titel: Caregiver-mediated exercises with e-health support for early supported discharge after stroke (CARE4STROKE): study protocol for a randomized controlled trial
Auteur: Vloothuis J, Mulder M, Nijland RH, Konijnenbelt M, Mulder H, Hertogh CM, van Tulder M, Kwakkel G, van Wegen E.
Magazine: BMC Neurology 2015 Oct 9;15
Link: https://doi.org/10.1186/s12883-015-0440-z
Titel: Caregiver-mediated exercises with e-health support for early supported discharge after stroke (CARE4STROKE): study protocol for a randomized controlled trial
Auteur: Vloothuis J, Mulder M, Nijland RH, Konijnenbelt M, Mulder H, Hertogh CM, van Tulder M, Kwakkel G, van Wegen E.
Magazine: PLoS One. 2019 Apr 8;14(4)
Link: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0214241
Titel: Oefenen met een naaste na een beroerte: ervaringen met het CARE4STROKE-programma
Auteur: Vloothuis, J.D.M., Depla, M.F., Hertogh, C.M.P.M.
Magazine: Neuropraxis 23, 15–21 (2019)
Link: https://doi.org/10.1007/s12474-018-00214-y
Titel: Description of the CARE4STROKE programme: A caregiver-mediated exercises intervention with e-health support for stroke patients.
Auteur: Vloothuis J, de Bruin J, Mulder M, Nijland R, Kwakkel G, van Wegen EEH.
Magazine: Physiother Res Int. 2018 Jul;23(3)
Link: https://doi.org/10.1002/pri.1719

Verslagen


Eindverslag

DDOEL: Doel van dit CARE4STROKE project is het onderzoeken van de haalbaarheid en (kosten-) effectiviteit van een additioneel partner-gemedieerd oefenprogramma in combinatie met e-Health ter bevordering van vroeg begeleid ontslag. HYPOTHESEN: CARE4STROKE zal 1) haalbaar en veilig zijn, 2) zelf-gerapporteerde gezondheidsstatus van de patiënt verbeteren 3) vroeg begeleid ontslag bevorderen en zodoende kosten verlagen, 4) de ervaren zorglast van de partner verlagen, en 5) eigenregie bij patiënt en partner doen toenemen, in vergelijking met reguliere zorg. STUDIE OPZET: CARE4STROKE is een Randomized clinical trial, met een ingebedde economische evaluatie, uitgevoerd in een ziekenhuis stroke unit, een revalidatiecentrum en een verpleeghuis. STUDIEPOPULATIE: Patiënt met een beroerte, leeftijd >=18, zonder beperkingen van etniciteit, sexe etc. INTERVENTIE: Partner gemedieerde oefeningen gecombineerd met e-health en telerevalidatie services, uitgevoerd gedurende 8 weken, naast de reguliere zorg. STANDAARD WAARMEE DE INTERVENTIE WORDT VERGELEKEN: Reguliere zorg volgens de KNGF richtlijnen fysiotherapie na een beroerte. UITKOMSTMATEN: Zelf-gerapporteerde gezondheidstatus (Stroke Impact Scale (SIS) versie 3.0); Ligduur in dagen. RESULTATEN: 66 koppels deden mee, waarvan 32 de interventie en 34 de controle behandeling kregen. CARE4STROKE leidt tot significant meer oefentijd voor de patiënt, zonder dat daarbij het gevoel van belasting van de naaste (caregiver) significant wordt verhoogd. Bovendien blijkt het samen oefenen veilig en haalbaar te zijn. Daarnaast ervaren zowel patiënt als naaste meer eigenregie en geven aan betere controle te hebben over hun nieuwe situatie. Ervaren emotie verbetert bij patiënten en depressiescores van mantelzorgers zijn lager na de interventie. Hoewel opnameduur en kosten niet significant verminderden tussen beide groepen, laat deze proof-of-concept trial een positieve trend zien op zelf-gerapporteerde mobiliteit tijdens follow-up en extended ADL na ontslag. Een verval in functie lijkt hiermee op lange termijn te kunnen worden voorkomen. Om definitief deze effecten en eventuele doelmatigheidswinst aan te kunnen tonen is een grotere fase III (of IV) trial gelegitimeerd.
DOEL: Doel van dit CARE4STROKE project is het onderzoeken van de haalbaarheid en (kosten-) effectiviteit van een additioneel partner-gemedieerd oefenprogramma in combinatie met e-Health ter bevordering van vroeg begeleid ontslag. HYPOTHESEN: CARE4STROKE zal 1) haalbaar en veilig zijn, 2) zelf-gerapporteerde gezondheidsstatus van de patiënt verbeteren 3) vroeg begeleid ontslag bevorderen en zodoende kosten verlagen, 4) de ervaren zorglast van de partner verlagen, en 5) eigenregie bij patiënt en partner doen toenemen, in vergelijking met reguliere zorg. STUDIE OPZET: CARE4STROKE is een Randomized clinical trial, met een ingebedde economische evaluatie, uitgevoerd in een ziekenhuis stroke unit, een revalidatiecentrum en een verpleeghuis. STUDIEPOPULATIE: Patiënt met een beroerte, leeftijd >=18, zonder beperkingen van etniciteit, sexe etc. INTERVENTIE: Partner gemedieerde oefeningen gecombineerd met e-health en telerevalidatie services, uitgevoerd gedurende 8 weken, naast de reguliere zorg. STANDAARD WAARMEE DE INTERVENTIE WORDT VERGELEKEN: Reguliere zorg volgens de KNGF richtlijnen fysiotherapie na een beroerte. UITKOMSTMATEN: Zelf-gerapporteerde gezondheidstatus (Stroke Impact Scale (SIS) versie 3.0); Ligduur in dagen.

Kenmerken

Projectnummer:
837001408
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E.E.H. van Wegen
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc