Mobiele menu

Chemo-omic of Anti-Alzheimer Drugs for Novel target identification and biomarker development

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De verwachting is dat 1 op 5 mensen in Nederland dementie krijgt in de toekomst, maar er zijn nog geen goede behandelingen. De onderzoekers willen zulke behandelingen ontwikkelen. Meerdere processen zijn betrokken bij de ziekte van Alzheimer, zoals klontering van de amyloïde en tau eiwitten, maar ook ontstekingsreacties in de hersenen. 

Doel

De onderzoekers stellen dat al deze processen gestopt moeten worden om de ziekte af te remmen. Ze hebben nieuwe medicijnen gevonden die deze processen kunnen stoppen. Deze medicijnen zullen onderzocht worden in dit project. 

Aanpak/werkwijze

Dit doen de wetenschappers door bestaande dataverzamelingen te bestuderen en nieuwe experimenten te doen. Ze zullen biomarkers ontwikkelen om effecten van de medicijnen te meten in patiënten. 

Verwachte resultaten

Dit project zal bewijs leveren voor de toepassing van deze nieuwe moleculen. Daarnaast zal het project ook leiden tot optimalisatie van medicijnontwikkeling voor de ziekte van Alzheimer.

Meer informatie

  • Bekijk alle projecten die gestart zijn in de subsidieronde Large-scale OMICS approaches to drug-target finding in neurodegenerative diseases.
  • Lees meer over het internationale JPND-programma op de ZonMw-website.
  • Of bekijk de webpagina van JPND.

Kenmerken

Projectnummer:
10510062320002
Looptijd: 5%
Looptijd: 5 %
2024
2027
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. ing. C.E. Teunissen