Childhood Infections Limburg (CHILI): Optimizing management and medication of febrile children in out-of-hours primary care
Samenvatting na afronding
Een kind met koorts zorgt voor vragen en zorgen bij ouders. Veel van die kinderen komen bij de huisarts terecht, vaak in de avond- of weekenduren op de huisartsenpost. Eén op de vier kinderen krijgt antibiotica terwijl ernstige infecties zeldzaam zijn. Ouders willen weten wat ze zelf kunnen doen en ze verwachten een gedegen lichamelijk onderzoek, voorlichting over het beloop en het liefst geruststelling.
Wat is er ontwikkeld
In dit project werd een interactief informatieboekje ontwikkeld met een stoplichtsysteem, met gerichte informatie voor ouders over koorts en infectieklachten zoals oorpijn en hoesten.
Resultaten
Huisartsen op de huisartsenpost die dit boekje met ouders bespraken schreven minder antibiotica voor, het kind kreeg ook minder andere medicijnen en de ouders bleken minder geneigd om met soortgelijke klachten de huisarts(enpost) opnieuw te consulteren. Toepassing van dit informatieboekje, gecombineerd met een training voor medewerkers van kinderdagverblijven (KDV), en een beslisboom voor ouders en KDV (gericht op wel of niet op KDV zijn, wel of geen paracetamolgebruik, en wel of niet het advies de huisarts te bezoeken) verbeterde de kennis van KDV medewerkers aanzienlijk en ondersteunde de communicatie tussen KDV en ouders over een
ziek kind.
Dit project kent een vervolg in: Kinderen met koorts: consistentie informatie in (t)huis(arts) (projectnr: 8360210221)
Samenvatting bij start
Een kind met koorts is voor veel ouders een belangrijke reden om naar de huisarts te gaan. Meestal heeft het kind een onschuldige (virus)infectie en volstaan algemene adviezen. Effectieve en eenduidige voorlichting is echter niet eenvoudig, zeker niet bij ongeruste ouders met een ziek kind.
De onderzoekers willen een nieuw voorlichtingsmiddel over kinderen met koorts ontwikkelen dat in de spreekkamer gebruikt wordt, en ook thuis geraadpleegd kan worden door ouders. Hiermee willen zij aan de ene kant het voorschrijven van antibiotica en het aantal consulten voor kinderen met koorts verminderen, en aan de andere kant de zelfredzaamheid, kennis en tevredenheid van ouders verhogen. Ze ontwikkelen dit middel samen met ouders, huisartsen en medewerkers van de huisartsenposten.
Daarnaast willen zij onderzoeken of een bloedtest om de mate van infectie te bepalen kan bijdragen aan het verminderen van de diagnostische onzekerheid van de huisarts bij kinderen met koorts.
Meer informatie
- Minder antibiotica bij kinderen dankzij voorlichting (Mediator 37)
- ‘Ik word een betere dokter als ik ook onderzoek doe’ (sep 2019)
- NHG-Wetenschapsprijs 2019 voor kinderen-met-koortsstudie
Social media:
- https://twitter.com/Eefje_de_Bont/status/1382744626369593347 (apr 2021)
- https://twitter.com/Thuisarts/status/1351789656757694464 (jan 2021)
- https://twitter.com/Eefje_de_Bont/status/1351501172759293952 (jan 2021)
- https://twitter.com/JochenCals/status/1303802165509656576 (sep 2020)
- https://twitter.com/Eefje_de_Bont/status/130292107030394880 (sep 2020)
Producten
Auteur: Eefje G.P.M. de Bont en Jochen W.L. Cals
Auteur: Eefje de Bont
Auteur: Eefje de Bont en Jochen Cals
Auteur: Eefje de Bont, Marjolein Schot en Anne Dekker
Auteur: Eefje de Bont en Jochen Cals
Auteur: Eefje de Bont, Jochen Cals en Geert-Jan Dinant
Auteur: Eefje de Bont
Auteur: Eefje G.P.M. de Bont en Jochen W.L. Cals
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Auteur: Stakenborg, Jacqueline P. G., de Bont, Eefje G. P. M., Peetoom, Kirsten K. B., Nelissen-Vrancken, Marjorie H. J. M. G., Cals, Jochen W. L.
Magazine: International Journal of Clinical Pharmacy
Auteur: Eefje de Bont en Jochen Cals
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Auteur: Eefje G P M de Bont, Nicole Loonen, Dagmar A S Hendrix, Julie M M Lepot, Geert-Jan Dinant and Jochen W L Cals
Auteur: Eefje G.P.M. de Bont, Paul L.P. Brand, Geert-Jan Dinant, Gijs Th.J. van Well en Jochen W.L. Cals
Magazine: Nederlands Tijdchrift voor Geneeskunde
Auteur: Peetoom, Kirsten K B, Smits, Jacqueline J M, Ploum, Luc J L, Verbakel, Jan Y, Dinant, Geert-Jan, Cals, Jochen W L
Magazine: Archives of Disease in Childhood
Auteur: Eefje G.P.M. de Bont, Kirsten K.B. Peetoom, Jochen W.L. Cals.
Magazine: Kinderarts en Wetenschap
Auteur: Eefje G P M de Bont, Julie M M Lepot, Dagmar A S Hendrix, Nicole Loonen, Yvonne Guldemond-Hecker, Geert-Jan Dinant, Jochen W L Cals
Auteur: de Bont, Eefje G. P. M., Dinant, Geert-Jan, Elshout, Gijs, van Well, Gijs, Francis, Nick A., Winkens, Bjorn, Cals, Jochen W. L.
Magazine: Annals of Family Medicine
Auteur: Eefje de Bont
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Auteur: Eefje de Bont
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Auteur: Peetoom, K K B, Crutzen, R, Verhoeven, R, Bohnen, J M H A, Winkens, B, Dinant, G J, Cals, J W L
Magazine: European Journal of Public Health
Auteur: de Bont, Eefje G. P. M., Dinant, Geert-Jan, Elshout, Gijs, van Well, Gijs, Francis, Nick A., Winkens, Bjorn, Cals, Jochen W. L.
Magazine: Trials
Auteur: de Bont, E. G., Francis, N. A., Dinant, G.-J., Cals, J. W.
Magazine: British Journal of General Practice
Auteur: Peetoom, K. K. B., Crutzen, R., Bohnen, J. M. H. A., Verhoeven, R., Nelissen-Vrancken, H. J. M. G., Winkens, B., Dinant, G. J., Cals, J. W. L.
Magazine: BMC Public Health
Auteur: Bram Peters, Eefje G.P.M. de Bont en Jochen W.L. Cals
Magazine: Nederlands Tijdchrift voor Geneeskunde
Auteur: Peetoom, Kirsten, Crutzen, Rik, Dinant, Geert-Jan, Cals, Jochen
Magazine: Family Practice
Auteur: de Bont, Eefje G P M, Peetoom, Kirsten K B, Moser, Albine, Francis, Nick A, Dinant, Geert-Jan, Cals, Jochen W L
Magazine: Family Practice
Auteur: Angel Schols, Eefje G.P.M. de Bont
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Auteur: de Bont, Eefje G P M, Loonen, Nicole, Hendrix, Dagmar A S, Lepot, Julie M M, Dinant, Geert-Jan, Cals, Jochen W L
Magazine: BMC Family Practice
Auteur: Eefje G.P.M. de Bont
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Auteur: de Bont, E. G. P. M., Alink, M., Falkenberg, F. C. J., Dinant, G.-J., Cals, J. W. L.
Magazine: BMJ Open
Auteur: Eefje de Bont
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Auteur: Peetoom, Kirsten K. B., Ploum, Luc J. L., Smits, Jacqueline J. M., Halbach, Nicky S. J., Dinant, Geert-Jan, Cals, Jochen W. L.
Magazine: BMC Health Services Research
Auteur: de Bont, E. G. P. M., Lepot, J. M. M., Hendrix, D. A. S., Loonen, N., Guldemond-Hecker, Y., Dinant, G.-J., Cals, J. W. L.
Magazine: BMJ Open
Auteur: K Peetoom, JWL Cals
Auteur: Eefje GPM de Bont en Jochen WL Cals
Auteur: Eefje GPM de Bont
Auteur: Eefje de Bont en Jochen Cals
Verslagen
Eindverslag
Een kind met koorts zorgt voor vragen en zorgen bij ouders en veel kinderen komen bij de huisarts terecht, vaak in de avond- of weekenduren op de huisartsenpost. Eén op de vier kinderen krijgt antibiotica terwijl ernstige infecties zeldzaam zijn. Ouders willen weten wat ze zelf kunnen doen en ze verwachten een gedegen lichamelijk onderzoek, voorlichting over het beloop en het liefst geruststelling. In dit project werd een interactief informatieboekje ontwikkeld met een stoplichtsysteem, met gerichte informatie voor ouders over koorts en infectieklachten zoals oorpijn en hoesten. Huisartsen op de huisartsenpost die dit boekje met ouders bespraken schreven minder antibiotica voor, het kind kreeg ook minder andere medicijnen, en de ouders bleken minder geneigd om met soortgelijke klachten de huisarts(enpost) opnieuw te consulteren. Toepassing van dit informatieboekje, gecombineerd met een training voor medewerkers van kinderdagverblijven (KDV), en een beslisboom voor ouders en KDV (gericht op wel of niet op KDV zijn, wel of geen paracetamolgebruik, en wel of niet het advies de huisarts te bezoeken) verbeterde de kennis van KDV medewerkers aanzienlijk en ondersteunde de communicatie tussen KDV en ouders over een ziek kind.
Het CHILI project omvatte 2 cohortonderzoeken, twee vragenlijst studies onder >1500 ouders, kwalitatief onderzoek onder ouders van kinderen met infecties, huisartsen, apothekers, triagisten op de huisartsenpost, consultatiebureau artsen, pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven, vier literatuuronderzoeken waaronder twee systematische reviews. Het interactief informatieboekje met een stoplichtsysteem voor ouders, met gerichte informatie over koorts en infectieklachten werd geevalueerd een gecontroleerde gerandomiseerde trial waaraan meer dan 3500 huisartsen deelnamen, die meer dan 25000 kinderen insloten in het onderzoek. Het informatieboekje was ook onderdeel van een uitgebreide interventie welke werd geevalueerd in een gerandomiseerde trial op 18 kinderdagverblijven.
zie projectaanvraag