Mobiele menu

Coach voor ondersteuning bij ontwikkelen strategie Reflectief

Projectomschrijving

Reflectief is een vrijgevestigde psychologenpraktijk voor onder andere EMDR-behandeling. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode en eerste keus van behandeling om nare ervaringen te verwerken (PTSS). Door de uitbraak van het COVID virus en het advies aan mensen om thuis te blijven en mensen met (milde) klachten die geen zorg meer kunnen ontvangen zoekt Reflectief een innovatiestrategie om hier op in te spelen.

Reflectief zou graag willen onderzoeken of het mogelijk is om de EMDR-behandeling online aan te bieden. Om de EMDR behandeling online goed te kunnen uitvoeren wordt er samengewerkt met een coach om na te denken over een innovatiestrategie waarbij er een beveiligde beeldverbinding tot stand gebracht kan worden in combinatie met toepassen van de EMDR volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.Daarnaast ondersteunt de coach bij onderzoek of dit verder te vermarkten is, het selecteren van eventuele partners om mee samen te werken en dient hij als sparringspartner.

Verslagen


Eindverslag

Door het COVID-virus in maart’20 kwam het advies aan mensen om thuis te blijven. In mijn praktijk waar ik vooral face-2-face EMDR-behandelingen doe kwam ik daarmee voor een uitdaging te staan: er waren geen mogelijkheden om het beeldbellen te combineren met een tool of product waardoor je eenvoudig online EMDR-behandelingen zou kunnen doen. In dit project heb ik onderzocht of een dergelijke tool gebouwd kon worden op een manier dat deze ook schaalbaar zou zijn en voldeed aan alle privacy en wetenschappelijke inzichten en dat de investering op de korte- en lange termijn rendabel zou zijn. Het bleek dat deze tool ontwikkeld kon worden, maar gedurende het onderzoek of het rendabel zou zijn kwamen andere organisaties die over meer resources beschikten al met een dergelijke tool. Zij konden vanwege subsidies het gebruik hiervan ook aanbieden tegen bodemprijzen, waardoor het voor onze praktijk niet meer rendabel zou zijn om dit ook zelf te ontwikkelen.

Samenvatting van de aanvraag

Reflectief is een vrijgevestigde psychologen praktijk voor onder andere EMDR-behandeling. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode en eerste keus van behandeling om nare ervaringen te verwerken (PTSS) en uit onderzoek blijkt ook de steeds bredere toepasbaarheid (bij angststoornissen, depressie, tinnitus, lichamelijk onvoldoende verklaarbare klachten) Behandelingen worden bij Reflectief face-to-face aangeboden, maar er is een groeiende vraag om ook de behandelingen online aan te bieden. Reflectief heeft op dit moment 2 locaties (in Roden en Oosterwolde), waarbij er soms mensen in zorg komen die een lange reistijd hebben of vermindert mobiel zijn (ouderen, mensen die wonen in een zorginstelling waarbij het logistiek een organisatie is om naar de praktijk te komen). Door de uitbraak van het COVID virus en het advies aan mensen om thuis te blijven en mensen met (milde) klachten die geen zorg meer kunnen ontvangen zoekt Reflectief een innovatiestrategie om hier op in te spelen. Reflectief zou graag willen onderzoeken of het mogelijk is om de EMDR-behandeling online aan te bieden. Volgende de laatste wetenschappelijke inzichten is het werkzame element van EMDR dat de cliënt moet terugdenken aan een nare ervaring waarbij hij vervolgens wordt afgeleid met een andere taak. In het begin was dit het volgen van de vingers van de therapeut of luisteren naar klikjes in een koptelefoon. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat het maximaal afleiden van de cliënt tijdens het terug denken aan de herinnering essentieel is om de behandeling te laten slagen. Therapeuten maken tegenwoordig vaak gebruik van de EMDR kit waarbij ze het werkgeheugen van de cliënt kunnen belasten met de lichtbalk (visueel), buzzers (tactiel) en een koptelefoon (auditief). Door de nieuwe inzichten over het maximaal belasten van het werkgeheugen voegen therapeuten daar zelf vaak nog taken aan toe door bijvoorbeeld woorden te laten spellen of sommen te laten uitrekenen (cognitief). Om de EMDR behandeling online goed te kunnen uitvoeren wordt er gezocht naar een innovatiestrategie waarbij er een beveiligde beeldverbinding tot stand gebracht kan worden in combinatie met toepassen van de EMDR volgens de laatste wetenschappelijke inzichten; dus het maximaal belasten van het werkgeheugen van de cliënt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002503
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. D.C. Stelling
Verantwoordelijke organisatie:
Reflectief