Coach2move: a problem-oriented patient-centered physiotherapy intervention focusing on self management and physical activity by alleviating mobility problems in community dwelling elderly.
Bij kwetsbare ouderen is er vaak sprake van meerdere problemen. Lichamelijke klachten leiden regelmatig tot een gebrek aan initiatief en eenzaamheid. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij de oudere steeds meer afhankelijk wordt van zorg. In dit onderzoek wilden we meten of de Coach2Move aanpak door een geriatriefysiotherapeut beter werkt met minder behandelingen dan reguliere fysiotherapie. In de coach2move aanpak staat een persoonlijke benadering centraal. Nadat de problemen in kaart gebracht zijn, wordt met de oudere een plan van aanpak opgesteld om ervoor te zorgen zelf weer lichamelijk actief te worden.
Zes maanden na de start van de behandeling is gemeten. Beide groepen met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar gingen vooruit, maar de Coach2Move groep bleek meer lichamelijk actief en minder kwetsbaar te zijn dan de groep met reguliere fysiotherapie. Het aantal valincidenten was gelijk, maar het aantal ernstige incidenten lager. De totale zorgkosten en het aantal behandelingen (11 versus 17) waren ook lager in de Coach2Move groep.
Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)
Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.
Producten
Auteur: N.M. de Vries, J.B. Staal, S. Teerenstra, E.M.M. Adang, M.G.M. Olde Rikkert, M.W.G. Nijhuis-van der Sanden
Magazine: Trials
Auteur: de Vries NM, van Ravensberg CD, Hobbelen JS, Olde Rikkert MGM, Nijhuis-van der Sanden MWG
Magazine: Ageing Research Reviews
Auteur: de Vries NM, van Ravensberg CD, Hobbelen JS, Olde Rikkert MGM, Staal JB, Nijhuis-van der Sanden MWG
Magazine: Ageing Research Reviews
Auteur: Nienke M De Vries, J Bart Staal, Steven Teerenstra, Eddy MM Adang, Marcel GM Olde Rikkert and Maria WG Nijhuis-van derSanden
Auteur: de Vries NM, Staal JB, Olde Rikkert MGM, Nijhuis- van der Sanden MWG
Magazine: Physical therapy
Auteur: de Vries, Nienke M., Staal, J Bart, van der Wees, Philip J., Adang, Eddy M. M., Akkermans, Reinier, Olde Rikkert, Marcel G. M., Nijhuis-van der Sanden, Maria W. G.
Magazine: Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle
Auteur: Nienke de Vries
Verslagen
Eindverslag
De Coach2Move strategie is een fysiotherapeutische aanpak voor de behandeling van ouderen met mobiliteitsproblemen. Deze aanpak heeft een specifieke focus op het vergroten van lichamelijke activiteit en zelfmanagment. Kenmerken zijn:
1. uitgebreide intake van 60 minuten om de hulpvraag helder te krijgen, inzicht in wensen en behoeften en de bevorderende en beperkende factoren op het gebied van lichamelijke activiteit (fysiek, psychologisch en omgeving)
2. het stellen van prioriteiten in de fysiotherapeutische diagnose: wat moet ik weten en meten voor mijn interventie?
3. prioriteiten stellen in de behandeling
4. shared decision making t.a.v. betekenisvolle behandeldoelen gericht op het vergroten van lichamelijke activiteit.
5. coachen op zelf-management en zelfvertrouwen
6. focus op betekenisvolle activiteiten in de thuissituatie waarbij ook familie/ vrienden en/of andere zorgverleners worden ingeschakeld.
7. een interventie gebaseerd op 3 profielen met een vooraf gedefinieerd aantal behandelingen.
8. regelmatige terugkoppeling naar de oudere in hoeverre de bedoelde uitkomsten ook gerealiseerd worden (bv. mate van activiteit, loopafstand).
Integraal onderdeel van de Coach2Move strategie is verder dat er in elke fase van het proces nagegaan wordt of consultatie van of samenwerking met een andere discipline gewenst is. Door goed klinisch te redeneren is de geriatriefysiotherapeut die behandeld volgens de Coach2Move strategie in staat om daarin een signalerende functie uit te voeren.
In deze studie is een Randomized Controlled Trial (RCT) uitgevoerd waarbij de Coach2Move strategie, gegeven door een geriatriefysiotherapeut is vergeleken met reguliere fysiotherapie. Er hebben 13 fysiotherapiepraktijken, verspreid over Nederland, meegedaan aan dit onderzoek. Bij iedere praktijk was 1 geriatriefysiotherapeut werkzaam die geschoold was in de Coach2Move strategie en 1 algemeen fysiotherapeut die reguliere fysiotherapie gaf. Ouderen (>70 jaar) met mobiliteitsproblemen mochten, ongeacht de aanwezigheid van meerdere aandoeningen, deelnemen aan deze studie en zijn op basis van toeval ingedeeld bij de coach2move groep of de reguliere fysiotherapie groep. Metingen vonden plaats voorafgaand aan de fysiotherapeutische behandeling, na 3 maanden en na 6 maanden door een onderzoeksmedewerker die niet op de hoogte was van groepsindeling. Uitkomstmaten waren: lichamelijke activiteit, kwetsbaarheid, mobiliteit, kwaliteit van leven en zorgkosten.